• www.henriks-hvidevarer.dk

Fra præmiehane til coq-au-vin

Den største udstilling af fjerkræ i nyere tid. Således betegnes 90-års udstillingen for Vordingborg Fjerkræklub, der i weekenden bød på masser af fugle i samarbejde med naboklubberne Møns Fjerkræklub og Fjerkræklubben for Faxe og omegn

Vejen fra udstillingsbur til suppegryde kan være meget kort, hvis man som et stykke racefjerkræ ikke finder nåde for dommernes strenge øjne.  Et par forkert farvede fjer kan være årsag til, at titlen som præmiehane skiftes ud med coq-au-vin.  Eller at den hvide moskusand ender som juleand i stedet for som deltager i næste fjerkræudstilling. Gæs og duer skal heller ikke vide sig for sikre for ikke at ende i fryseren eller ovnen.

De fleste af de knapt 600 deltagende dyr, som i weekenden deltog i fjerkræudstillingen i Vordingborghallen, skal dog nok overleve den kommende julehøjtid. De fik nemlig pæne bedømmelser af dommerne, men et nul nederst på dommersedlen, udløser for de flestes vedkommende et endeligt under øksen på huggeblokken. 

- Det er en del af ”gamet”, for man avler ikke videre eller bekoster foder på fjerkræ med fejl, lyder fra Lone Mølgaard, som et af de forholdsvis få kvindelige medlemmer af Vordingborg Fjerkræklub.

 

Fjerkræ eller fjerbold

Der var nemlig fjerkræ i stedet for fjerbold i Vordingborghallen i weekenden, hvor svedende badmintonspillere for et par dage var skiftet ud med wyandotter, brahmaer, silkehøns, krølgæs og andre typer racefjerkræ. Der var en evindelig gokken, galen, kaglen og kurren, da Vordingborg Fjerkræklub i samarbejde med naboklubberne Møns Fjerkræklub og Fjerkræklubben for Faxe & Omegn havde arrangeret en stor jubilæumsudstilling i anledning klubbens 90 års jubilæum.  Til bedømmelse var tilmeldt ikke mindre end 121 høns, 295, dværghøns, fire gæs, 56 ænder og 111 duer, hvilket er rekord for en fjerkræudstilling i Vordingborghallen  – i hvert fald i nyere tid. Som noget nyt blev der også udstillet nogle ægsamlinger, som bliver bedømt på ensartethed, størrelse, vægt, skal, blomme og hvide.

Der har været afholdt årlige fjerkræudstillinger i Vordingborghallen i al den tid sportshallen har eksisteret, og før den tid i Borgergården.

Det forklarer kasserer i Vordingborg Fjerkræklub, John Christensen, der selv går meget op i avl, opdræt og udstilling med det primære formål at forbedre en race.

 

Samarbejde er vejen frem

Sydsjællands Tidende tog en snak med repræsentanter fra de tre deltagende klubber, og ud over John Christensen var det med formanden for Vordingborg Fjerkræklub Kenneth Jensen, Bent Nielsen fra Møn Fjerkræklub og Martin Irming fra Fjerkræklubben for Faxe & Omegn. 

Samstemmende fortæller de, at de tre klubber har mange overlappende medlemmer, og at det har været naturligt at samarbejde om en stor fælles udstilling i stedet for at arrangere flere mindre udstillinger, som for publikum er knapt så interessante. De tre foreninger har desuden mange fælles medlemmer, og de er enige om, at et tæt samarbejde er vejen frem, hvis foreningerne skal overleve. Fjerkræavl bliver af mange regnet som en ”gammelmandshobby”, men de tre klubber har en del yngre medlemmer, ligesom medlemsskaren også tæller en del kvinder. Desuden er der en tendens til, at flere mennesker holder høns i haven med det enkle formål at få æg til eget forbrug, samtidig med, at de kommer af med køkkenaffaldet. 

Ud over udstillingsaktivitet deltager de tre fjerkræklubber løbende i for eksempel  marked på Rønnebæksholm, Rosenfeldt, høstmarkeder og lignende, for at skabe opmærksomhed omkring  en lidt overset hobby.

uj


Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar