Manuela Reith Rasmussen fra Gammel Kalvehave er netop fyldt 60 år, men hendes projekt Life Changes kører på. Foto: Michael Thønnings

Fra kriminelle til kreative - Manuela vil ændre liv

Via netværk, erhvervsklub og direkte samtaler med unge kriminelle, hjælper Manuela Reith Rasmussen folk med at ændre deres liv - noget der tog rigtig fart for tre år siden med starten af organisationen ”Life Changes”. I sidste uge fyldte hun 60 år, men regner ikke med sagtne farten. 

Kalvehave - Det handler nok om social retfærdighed og at få erhvervslivet til at give folk en chance, siger Manuela Reith Rasmussen fra Gammel Kalvehave.
I sidste uge fyldte hun 60 år, men alligevel er det ikke mere end tre år siden hun sprang ud som fuldblods social iværksætter med organisationen ”Life Changes”, der blandt andet via mentorarbejde og kreative forløb, hjælper unge i vanskeligheder og tidligere kriminelle videre i livet og ind på arbejdmarkedet.
Således har hun i mange år arbejdet med boligsadministration, lejeret og ejendomsmarkedet, og selvom det kan lyde som noget helt andet end mentorforløb for kriminelle, så hænger det sammen.
- Man møder jo alle typer mennesker og kommer tæt på, når man arbejder med   folks hjem. Derfor kender jeg mange mennesker og jeg har hele tiden arbejdet med at hjælpe ved siden af, siger Manuela Rasmussen.
Selv boede hun indtil for otte år siden i København og kommer fra et hjem, hvor dørene altid var åbne.
- Vi boede på Vesterbro og når det var jul, så kom alle forbi - også dem der måske ikke fejrede jul derhjemme. Sådan har det altid været, siger Manuela, der rykkede permanent til Gammel Kalvehave, efter i flere år at have haft en feriebolig ved havnen i Kalvehave.
- Det er sådan et dejligt område og en helt anden ro. Det betyder jo ikke noget om jeg er her, hvis man skal have fat på mig over telefonen, og jeg kører jo bare til møder og samtaler, fortæller hun.
Hidtil er hun gået lidt stille med dørene om sine projekter, som blandt andet får henvist unge fra kommuner, væresteder og lignende. De arrangerer også forløb - især med en kreativ tilgang til at komme videre. Det gælder eksempelvis rap-workshops, som er noget, de har specialiseret sig i - blandt andet fordi Agami-brødrene er en del af netværket og ambassadører for Life Changes.
Der er nemlig et stor netværk af kreative folk, som gerne  vil støtte op, og det var da også Manuela, der tilbage i 2015 var en af ”bagmændene”, der fik Nabiha til at give gratis julekoncert for flygtningefamilier i Kalvehave.
Det handler om at hjælpe og give nogle drømme videre.
- Det handler om at dem vi snakker med, skal brænde for noget. Hvis de brænder for at lave en rap-plade, så finder vi ud af det. Hvis de brænder for at danse ballet - så finder vi ud af det. Men det kræver at de er seriøse, siger Manuela, der også har en mentoruddannelse og især holder af at tage direkte snakke, med de unge de får ind.
- Man skal have en ordentlig samtale. Også hvis de er i fængsel. Det er tit jeg snakker med dem der. Det handler om, at der er nogen de kan stole på og som de ved, de kan snakke med når som helst, siger Manuela, der påpeger, at man ikke kan lukke telefonerne ned klokken 15. 
- De kan ringe til mig når som helst. De ringer jo ikke for sjov. De ringer når det er alvorligt, og de har brug for at snakke, siger hun.
- Vi går ikke fra folk, der har brug for én.

Kan stadig stå
Og arbejdet ser ud til at bære frugt. En anden del af Life Changes er en erhvervsklub, hvor der fire gange om året bliver arrangeret fælles events. Her er der også nogle af de unge, der får lov at fortælle deres historie, og erhvervslederne kan få en snak og høre om muligheder for at tage en ung ind, der måske har været på kant med loven, men gerne vil videre og i arbejde.
Det betyder blandt andet at Life Changes arbejder hen mod en række nye projekter, men lige nu foregår rådgivningen og snakken dog ude hos dem det handler om.
- Der er ingen grund til at bruge penge på husleje nu her. Vi skal ud og ”sparke dæk” med de unge, der hvor de er, siger hun.
Selve Life Changes begyndte med et tidligere bandemedlem, der mente, at det var en god idé.
- Men jeg vidste ikke rigtig, fordi, jeg vidste hvor enormt tidskrævende det ville være, siger hun.
Men tanken nagede alligevel, så hun tog en snak med sit netværk i erhvervslivet - og netop om vigtigheden af at virksomheder tager et socialt ansvar. Så tegnede hun, lagde en plan og en strategi og fik styr på regnskab, økonomien, rådgivningspanel og netværk.
- Fundamentet skal være i orden. Det gælder i alt - også i forhold til de unge vi hjælper. Det er en lang proces, siger hun og påpeger at der er mange om buddet, når det kommer til at være ”anden aktør” som hjælp og støtte, men at det er meget forskelligt, hvad tilgangen er.
- Der har vi en niche hvor vi blandt andet har nogle kreative værktøjer, som adskiller os fra andres måder at gøre tingene på, siger hun.
- Vi ser på hvad de vil med deres liv. Vi har et aktivt fokus på deres drømme og det de brænder for, siger hun og fortæller at de fleste af dem, som de har inde, rigtig gerne vil videre og vil noget, men det kræver, at folk ude omkring accepterer dem.
- Mange af dem har været ude for ret voldsomme ting. Når man hører deres historie, så er det imponerende, at de stadig kan stå oprejst. For mig handler det også om retfærdighed i samfundet, især når vi nu har en velfærdsstat, siger hun.

Manuela Reith Rasmussens Life Changes-organisation kan kontaktes via hjemmesiden www.lifechanges.dk
 

Manuela Reith Rasmussen fra Gammel Kalvehave er netop fyldt 60 år, men hendes projekt Life Changes kører på. Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar