Frøhandel vokser tilbage til rødderne

I fredags takkede Niels-Henrik Holscher af efter 45 år, da Borgens Blomster åbnede ny butik. Den kombinerede afskeds- og åbningsreception markerede afslutningen på Holschers Frøhandel og dermed en butiksæra på 95 år, som lever videre i ånden.

 

 

- Der findes ikke ret mange som dig, Tak for god service. Det er der mange, der godt kunne lære noget af. 

Sådan lød nogle af de fine ord, som Niels-Henrik Holscher fik med på vejen til sin afskedsreception i fredags. 

Gavebordet voksede og voksede, mens frøhandleren - i daglig tale Niels eller bare Holscher - nærmest dårligt kunne nå at trykke de mange  gæstehænder. 

73-årige Holscher takkede således af efter 45 år med ”Holschers Frøhandel” på hjørnet af Københavnsvej.  som nåede at blive 95 år og køre på tredje generation. 

 

Nærmest familie

- Jeg er meget glad for, at det er lykkedes. Det var sådan, jeg godt kunne tænke mig det. Nu er det blevet, som det var engang. Ægte frøhandel med havefrø, vildtfuglefrø, gødning og haveredskaber,    siger Holscher om Jessie Hansens komplette overtagelse af butiksrammerne, som nu er helt forandrede og har navnet ”Borgens Blomster”.  

- Jessie er min gamle førstedame Kirstens svigerdatter. Kirsten har været hos mig i over 25 år. Så det er næsten det samme, som havde det været én af mine egne, siger Holscher, der har spurgt sine egne børn, om de ville overtage - dog uden held. 

- Jeg havde jo håbet, at det kunne blive ligesom hos Sydsjællands Tidende og Sophus Jensen, som er byens ældste firmaer. Så havde jeg overhalet på generation, smiler pensionisten. 

 

Fisk og frø 

Butikken blev startet af Christian Andersen i 1922, og her hjalp datteren Ida. Senere kom Aage Holscher ind som kommis. Han og Ida skulle i 1944 blive forældre til Niels. 

I 1946 overtog forældrene forretningen, og i 1973 gik butikken fra købmand til udelukkende at forhandle frø, blomsterløg, gødning, sprøjtemidler og haveredskaber. Oprindeligt kunne man få meget andet end frø - blandt andet tovværk til fiskerne, petroleum, koks, foderstof og værktøj. En ”alt-muligt-butik” kalder Holscher det. Med far Aage blev det nærmest lidt supermarkeds-agtigt med frøhandel-afdeling foruden varer som mel og klipfisk.  

Far og søn gik sammen om butikken i 1978, og i 1982 overtog Niels selv foretagendet, der gennem årene har haft en loyal skare af kunder fra området - men også folk, der ynder at køre langt for at hilse på. 

- Min far var så stor med frø, at han solgte frø videre til de små købmænd i Bakkebølle og Nyråd. I gamle dage var der frøhandlere i hver by, men i dag er der næsten ingen tilbage, siger Holscher. 

 

Noget med natur

Faktisk lå det ikke i kortene, at Niels skulle føre butikken videre. Han uddannede sig således som teknisk assistent. 

- Det var sgu for kedeligt med kontor, og så indgik jeg kompagniskab med min far.  Jeg ville gerne være forstmand eller skovfoged. Jeg var skovfoged-elev på Rosenfeldt Gods, men på skolen  i Viborg fik vi at vide, at kun to-tre ud af de 40 optagede ville få et job. Det var i 60’erne. Ellers skulle man til Sverige, Norge, Canada eller New Zealand. Jeg var vist også nyforlovet, så det lød ikke som noget for mig, fortæller Holscher og fortsætter: 

- Med uddannelsen kunne jeg i dag være blevet naturvejleder. Det havde lige været mig, for jeg har altid interesseret mig for naturen. 

 

Skal være konsulent 

Han fortryder dog intet, og når den ikke har stået på butik, har han gjort sig i atletik og orienteringsløb som de helt store hobbyer gennem mange årtier. Han er blandt andet med i bestyrelsen i Orienteringsklubben O63, Friluftsrådet og Sct. Georgs Gilderne i Vordingborgs spejderlaug. 

- Kun ét stykke chokolade til hver, udbryder Holscher pludselig. 

- Det er skam mit første. Du har altid været så nærig, lyder det muntret fra den pågældende gæst. 

- Hvorfor tror du, jeg står her i dag, ler Holscher. 

- Jeg vil gerne sige tak til netop mine kunder, der har besøgt mig gennem årene. Som min far sagde, er det gammeldags service, der skal til, siger han og tilføjer: 

- Nu skal jeg være Jessies ”konsulent”, hvis hun har brug for hjælp. Jeg kan jo bare lige komme ned.  

 

Tilbage til forsiden

Kommentarer

Jeg var lærling hos Aage og Ida Holscher fra 1965 - 1968. En læreplads, som var meget alsidig, og som gav mig den grunduddannelse, der har ført mig videre i mit forretningsliv. Niels Henrik hjalp allerede til i forretningen i slutningen af min uddannelse. Jeg husker tilbage på en tid med mange dejlige oplevelser. Niels Henrik førte forretningen videre i samme ånd og nu er denne æra slut. Helge Reisfelt

Tilføj kommentar