• www.henriks-hvidevarer.dk

I Vordingborg Kommune er det Jan Baltzer Hansen, fra Trafik Park og Havne, og Bjarne Malmros, fra Kultur- og fritidsafdelingen, der står for at koordinere alle aktiviteter i forbindelse med afviklinegn af cykelløbet PostNord Danmark Rundt, der den 3. august kører gennem Vordingborg Kommune. Foto: Mille Holst

Forberedelserne til cykelløb er i fuld gang

Forberedelserne til årets cykelløb PostNord Danmark Rundt er i fuld gang - også i Vordingborg Kommune, hvor løbet kommer igennem 3. august. Vi har taget en snak med folkene bag om hvad der skal gøres.

Kommunen Når cykelløbet PostNord Danmark Rundt til sommer kører gennem det danske landskab, lægger cykelrytterne den ene af dagene vejen forbi Vordingborg Kommune, nærmere bestemt fredag den 3. august.
Selvom der på mange måder er længe til 3. august, så arbejdes der allerede på højtryk i kommunen for at blive klar til cykelløbet.
I april samledes 25 mand til planlægningsmøde. Her var landt andet deltagere fra løbsarrangørerne og kommunen, men planlægningen af cykelløbet er allerede startet for omkring et år siden, hvor urismeselskabet Visit Sydsjælland-Møn fik håndslag på, at PostNord Danmark Rundt ville komme forbi ikke bare Næstved, men også Vordingborg kommune.
Jan Baltzer i kommunens Trafik Park og Havne afdeling er ved at lægge sidste hånd på en omfattende skilteplan for hele etapen, som efterfølgende skal godkendes af politiet. Her skal blandt andet skiltes med standsning forbudt og parkering forbudt på hele etapen. Når skilteplanen er godkendt, skal skiltene sættes op på ruten kort før løbsdatoen. 
Dette arbejde har Jan Baltzer erfaring med fra de tidligere år, her har været professionelt cykelløb. Han har derfor kunnet rådgive nogle af nabokommunerne om netop dét arbejde.

Væk med steler
Ved tidligere cykelløb i Vordingborg har der været bøvl med jernkanterne på Slotstorvet, men det er der tilsyneladende ikke mere. Men hvad så med huller i vejene, grusveje og lignende på ruten? Ifølge løbsdirektør for PostNord Danmark Rundt, Jesper Worre, er det minimalt, hvad løbsarrangørerne har bedt Vordingborg Kommune om at ændre på vejene. 
- Den strækning, vi har fundet, er der meget få problemer på, siger han til Sydsjællands Tidende og kan faktisk kun komme i tanker om stelerne i krydset ved Chr. Winthersvej/Heibergsvej/Klostergade i Vordingborg.
De steler er tilgengæld lige til at fjerne ifølge Jan Baltzer, der fortæller at stelerne er monteret på rør, så de ikke rykker sig, hvis man kører ind i dem, men tilgengæld nemt kan løftes væk.

Begejstret løbsdirektør
Jesper Worre begejstret for opløbsstrækningen på Færgegaardsvej til Slotstorvet, som han kalder ”meget fin”, og ifølge Bjarne Malmros er det især denne strækning, der får arrangørerne til at vende tilbage hertil.
Etapen er iøvrigt med fuldt overlæg lagt via grusvejene ved Møns Klint.
- Det kan godt koste nogle punkteringer, men det er en del af løbet, og der er så flot ved klinten, siger Jesper Worre om de cirka fem kilometer, rytterne skal cykle på grusvejen.
- Den var ikke pæn i vinters, men den er løbende blevet vedligeholdt, konstaterer han og har derfor ikke haft behov for at få udbedret vejstrækningen.

Som skabt til cykelløb
- Vordingborg er som skabt til cykelløb fordi vejene er brede og vi har ingen heller, siger Jan Baltzer, der dog udover stelerne på Chr. Winthersvej også to andre steder i byen, må ændre på vejene i forbindelse med PostNord Danmark Rundt. Dels bliver samtlige steler, skilte og blomsterkasser på Slotstorvet fjernet, dels bliver hellen ved fodgængerovergangen på Færgegaardsvej ved Marienberg Skole taget væk. Men ingen af delene er særlig besværligt eller tidskrævende mener Jan Baltzer:
- Hellen er af hårdt presset gummi og nogle bolte i jorden. 15 minutter, så er de væk, siger han. 
Lidt længere tid skal der bruges på Slotstorvet, men ikke mere end at kommunens folk går igang med arbejdet torsdag 2. august, samme dag som løbsarrangørerne ankommer og begynder at stille ramper med mere op.
Under cykelløbet bliver der stillet en scene op på Slotstorvet og det er her, pressen vil samles. 
- Vi er nødt til at rydde alt, siger Jan Baltzer.

Vær med til at vise frem 
I Vordingborg by kommer rytterne til at cykle den samme rute tre gange, hvorfor byen bliver spærret helt af for trafik i den halvanden time, det varer. På resten af ruten bliver der kun spærret, når rytterne cykler forbi.
- Det tager to sekunder, så er de forbi, mener Bjarne Malmros, der i øjeblikket arbejder på at få stablet aktiviteter op i anledning af cykelløbet, som kan være med til at vise, hvad Vordingborg også er. 
- Danmark følger med hele ruten rundt, så vi skal sørge for at tingene ser ordentlige ud, tilføjer Jan Baltzer, der således flere gange i løbet af sommeren kommer til at køre etapen, for at sikre at alt nu også tager sig ud fra sin bedste side.
Begge opfordrer borgerne til at lave sjove tiltag på deres marker og grunde, ligesom man kender det fra årets Tour de France-optagelser. Bjarne Malmros understreger dog, at det skal foregå på privat grund.

Fakta
• Fredag 3. august lægger cykelløbet PostNord Danmark Rundt vejen forbi Vordingborg Kommune.
• Dagens etape starter i Præstø, kører over Møn og slutter i Vordingborg, hvor rytterne tre gange kører en bestemt rute gennem byen. 
• I forbindelse med løbet i Vordingborg by bliver hele byen afspærret for al anden trafik i den tid rytterne er i byen - forventeligt mellem 16 og 18. Når vi nærmer os datoen for cykelløbet vil Vordingborg Kommune annoncere de nærmere omstændigheder i lokalpressen.

I Vordingborg Kommune er det Jan Baltzer Hansen, fra Trafik Park og Havne, og Bjarne Malmros, fra Kultur- og fritidsafdelingen, der står for at koordinere alle aktiviteter i forbindelse med afviklinegn af cykelløbet PostNord Danmark Rundt, der den 3. august kører gennem Vordingborg Kommune. Foto: Mille Holst

Hellen ved Marienberg skole bliver fjernet, lige inden cykelløbet starter og kommer op med det samme bagefter. Foto: Mille Holst

Etape 3 i PostNord Danmark Rundt cykelløbet køres 3. august i Vordingborg Kommune. Ruten går fra Præstø over Kalvehave, Møn og tilbage til Kalvehave, Stensved og slutter på Slotstorvet i Vordingborg. Cykelruten gennem Vordingborg by. (Ruteplan fra PostNord Danmark Rundt).

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar