Fire års hårdt arbejde: Nu åbner tårnene...

Det har været fire år undervejs, har kostet masser af arbejde og men giver mulighed for, at folk der kommer forbi Jungshoved kan få en ekstraordinær kunstoplevelse af internationale dimensioner. Nu er Jungshoveds transformator-oplevelses-tårne klar til indvielse.

 

Kunstnerne begyndte så småt at indrette de fire transformatortårne for en 14 dages tid siden, men processen med at skabe fire af ”verdens mindste store kunstudstillinger”, har været undervejs i henved fire år, og har kostet både blod, sved og hårdt arbejde, for folkene på Jungshoved.

Men nu er de klar. Den 22. maj ”springer tårnene ud”, som lokalrådsfolkene kalder det, når de inviterer til klimakset på deres arbejde, med at omdanne forhutlede og forfaldne elskabe fra midten af 1920erne, til fuldt ud renoverede pejlemærker i landskabet. Her kan turister og lokalfolk få særlige og overraskende oplevelser, der både indbefatter lokal - og på sigt også verdensklasse kunst - der er tilgængeliget 24 timer i døgnet.

 

I begyndelsen

Men lad at begynde ved begyndelsen. Det var tilbage i 2012, at lokalrådet på den blomstrende halvø fik ideen. Sydsjællands Tidende var også dengang inviteret med ud at se på tårnene og den nærmest sisyfosiske opgave, som jungshovedborgerne havde fremsat.

Rundt om i landet - også på Jungshoved - var el-selskaberne gået i gang med at nedrive de gamle slidte transformatortårne fra 1920’erne. De var ikke læsgere i funktion - blot i forfald. Men trods af en højde på tre-fire meter - og en gulvplads på godt og vel to kvadratmeter, var man på Jungshoved klar til at  overtage tårnene, renovere dem og lave dem til særegne kultur, kunst og turistoplevelser.

- Men det var da en større opgave end jeg regnede med, siger Gerda Silke Holm, lokalrådsformanden, der sammen med Jørgen Hein fra Bønsvig, har stået i spidsen for projektet, der nu er klar.

- Men folk har været meget aktive og hvis man kæmper, så lykkes det, siger Jørgen Hein.

- Seas (el-selskabet, red.) ville gerne lade os overtage tårnene, hvis vi overtog det fulde ansvar - de slap jo så for at rive dem ned, fortæller Gerda Silke Holm, der dog gerne havde set lidt mere samarbejde fra Seas side. Måske de kunne have doneret et lille beløb til projektet.

- Det ville de ikke, men det var der andre der ville, fortæller hun og påpeger at både kommunen, Nordeafonden og Realsdania, spædede til - cirka 200.000 kroner i alt. Pengene kom dog først et par år efter ideen, og så kunne det virkelige arbejde gå i gang. De fire kunsttårne skulle nemlig gennemrenoveres.

- Der har vi fået god hjælp. Vi har udelukkende brugt lokale håndværkere her fra området og har også fået støtte fra de lokale butikker, fortæller Jørgen Hein.

Således er det blevet er ultralokalt projekt, at få sat tårnene i stand, om end de også får en international dimension. Det kommer vi til.

For der skule virkelig gøres noget. Arbejdet blev påbegyndt for et par år siden og i forrige uge, kunne maleren trække sig ud af sine halvanden kvadratmeter i Skovhusetårnet, og overlade pladsen til glasmagikeren Per Hebsgaard.

Forinden var alt blevet pudset. Den originale gule farver var fundet frem og hvis ikke det var for den trange plads, ville en ejendomsmægler formentlig kalde tårnene for perfekte renoverede og i indflytningsklar stand.

- Det krævede noget tid, at få alle aftaler på plads med Seas,  lodsejere og kommunen, men alle har været positive, fortæller lokalrådformanden.

 

International kunst

Som det er nu, har man besluttet at de tre tårne skal have skiftende udstillinger, mens det ene - Lundegårdtårnet - skal være infotårn, med en lille udstilling om Jungshoveds historie samt turistbrochurer, kort og ruteforslag til at komme rundt på den blomstrende halvø.,

Kunstnerne til udstillings-tårnene er fundet blandt lokale med gode ideer, og det er udgangspunktet at folk skal have lokal tilknytning. Det er dog allerede i støbeskeen, hvis det hele fungerer, at man vil gå lidt længere og få nogle af de helt store dansk-nordiske kunstnere til at gøre forsøget med de små udstillingstårne.

Der er allerede kontakt til lokaltopvoksede Jeppe Hein, der  skulle være frisk på ideen og formentlig kan hive nogle af de andre stor danske samtidskunstnere hertil.

- I så fald, betyder det måske, at vi kan lokke folk hertil, der kommer langsvejs fra for at besøge tårnene, fortæller Jørgen Hein, der understreger at det ikke bliver lige med det samme, men er en mulighed til senere. De lokale folk har fortrinsret. For det er et lokalt projekt - men ambitionerne er internationale.

 

Det er vilkårne

Da vi står Skovhusetårnet kører den lokale trubadour - M.C. Hansen forbi på cykel.

Han bliver inviteret indenfor i Hebsgaards transformatortårn, og selvom kun få ting er på plads, er han synligt begejstret.

- Men jeg er altså i Beelin og spille, når de åbner, fortæller han efter en gang kalenderkigning. Så musikken må klares af nogle af de andre.

M.C. Hansen er den eneste trafik, der kører forbi, mens vi står foran tårnet, og nogle af tårnene, står mutters alene, med de flotte kunstværker til frit skue.

- Det er jo noget vi er fælles om. Der sker næsten aldrig noget kriminelt herude. Vi har ikke noget hærværk eller lignende, påpeger Jørgen Hein, der ikke er nervøs for de åbne udstillinger. Meget af kunsten bliver heller ikke flytbar, men under alle omstændigheder, så er det vilkårne for at udstille - om man er internationalt berømt eller lokal med en god idé.

- Alle der udstiller ved at der er åbent altid, så man kan altid kan kigge forbi, siger han og påpeger at økonomien er stram, så selvom man regner med skiftende udstillinger - på sigt med internationale, danske kunsterne så er der lagt op til at de stiller sig til rådighed. For kunsten, for æren, for muligheden og for Jungshoved, der med de fire transformatortårne formentlig har skabt nogle af verdens mindste, døgnåbne, gallerier.

- Men vi må se, hvad det kan udvikle sig til, siger Jørgen Hein.

 

 

 

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar