Første dag i felten...

På den første øvelse i felten skal de værnepligtige lære at skyde fjenden uden selv at blive skudt. Det er her, soldatertræningen for alvor starter, og dén del, som sætter mange tanker igang, mener premierløjtnant Kenneth Jensen, der havde de værnepligtige med ude for at lære dem at skyde mennesker.


I kongens klæ’r Da de værnepligtige i sidste uge for første gang var på feltøvelse stoppede de lidt før tid.

Var de super gode?

- Nej, det vil være en skam at sige, svarer premierløjtnant Kenneth Jensen, der synes at der ind imellem går lidt for meget soldaterkamerater-film i de værnepligtige.

- Fordi holdet ikke er så stort, har de alle det godt som hold på kryds og tværs. Det er en fordel for dem internt. Bagsiden er at de kan være lige lovlig tætte. Vi bliver nødt til at skrue bissen lidt ekstra på for at minde dem om, at det her ikke er gymnasiet eller en efterskole, siger han.

Holdet klarer sig dog som forventet.

- Som uddannelse er vi nogenlunde, hvor vi plejer på det her tidspunkt. Der er ingen overraskelser.

Kenneth Jensen synes dog at humøret af og til er lige lovlig godt.

- Vi er her for at uddanne dem med det, der skal til. Gør de ikke, som vi siger, minder vi dem om, at vi har befalingsretten over dem.

 

Skyd fjenden først

Det er på første feltøvelse, at de værnepligtige for alvor opdager, hvad det vil sige at være soldat.

- Når vi prøver nogle af de her ting, så går det op for dem, hvad det er, de er gået ind til. Det lugter lidt af soldat nu, fortæller Kenneth Jensen.

- Vi gemmer os og skyder fjenden, inden han skyder os. Det tror jeg, mange af dem tænker over i løbet af dagen. Det er enten os eller fjenden, der bliver skudt.

 

Individuel behandling

I følge Kenneth Jensen er de overordnedes rolle i øjeblikket at sørge for at de værnepligtige forstår at de som gruppe aldrig er stærkere end det svageste led. 

- Det er hårdt, hvis man altid er den, der skal hjælpes eller den, der skal holde sig selv tilbage fordi man skal hjælpe andre, fortæller han og bemærker at kvinderne ofte er mere eftertænksomme, mens mændene tonser derudaf.

- Det piger ikke har i fysisk overskud, har de ofte i sammenhold og i fællesskabsfølelsen, siger han.

- Drengene skal vide, at det ikke altid gælder om at løbe med 100 kilometer i timen. Pigerne skal sætte tempoet op og tænke mindre over tingene. Drengene skal tvinges til at reflektere.

- De er meget forskellige og har prøvet meget forskellige ting. For at behandle dem ens, skal vi i virkeligheden behandle dem forskelligt, fortsætter han og forklarer at der bliver brugt rigtig meget tid på personlig coach af den enkelte.

mille


Tema: 
I kongens klæ'r
Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar