Er museumstyveri bestillingsarbejde?

Natten til mandag brød tyve ind på Danmarks Borgcenter og stjal smykker og uvurderlige guldpresforme fra Vikingetiden. To er mistænkt i sagen og fremstillet i grundlovsforhør bag lukkede døre mandag. De stjålne ting er fundet igen og i politiets varetægt.

 

Selvom Danmarks Borgcenter er et af landets bedst sikrede museer, lykkedes det natten til mandag tyve at bryde ind på museet og stjæle et stort smykke og seks af ni presforme til guldsmykker, der var udstillet i samme montre på borgcentret.
Indbruddet blev fanget på museets videoovervågning, og politiet anholdt umiddelbart efter tyveriet to mistænkte i sagen, som de fangede på Storstrømsbroen, da de havnede bag en mejetærsker. Mandag blev de fremstillet i grundlovsforhør bag lukkede døre.
- Jeg må indrømme, jeg synes, det er en meget besynderlig sag, den her.
- Politiet er meget tys-tys, siger Keld Møller Hansen, der ikke kan lade være at tænke på, om der var tale om et bestillingsarbejde.
- Ved et simpelt tyveri, der lukker man ikke dørene til grundlovsforhøret, siger han og fortæller at det især er tyveriet af presformene, udlånt af Vikingermuseum Haithabu, der har voldt ham kvaler.
- Presformene er uvurderlige. Der findes kun én af dem, siger han og fortæller at det er ved hjælp af disse forme, at det berømte Hiddensee-smykke, som er tyskernes svar på Guldhornene, er blevet skabt.
Det var netop dette smykke tyvene stjal sammen med de unikke presforme til guldsmykker. Smykket, der består af 16 dele, var dog en kopi af det originale, og dermed heller ikke af massivt guld men blot forgyldt.
Ingen andre genstande i udstillingen blev stjålet eller beskadiget under indbruddet.

 

Ekstra-ekstra sikkerhed
Keld Møller Hansen lægger ikke skjul på, at selvom alarmsystemet har fungeret upåklageligt, så skal det opgraderes, og allerede tirsdag har museumsfolkene været igang med at sætte ekstra bevægelsescensorer og gitre op.

 

Genstande vises snarest
Museet måtte holde lukket mandag, men er allerede åbent igen for besøgende. Når der om cirka tre uger er bygget nye montre til de stjålne genstande, bliver de udstillet så snart politiet vil udlevere dem, forsikrer Keld Møller Hansen.

 

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar