Endnu en pris til Melitek

Som indehavere af virksomheden Melitek A/S i Nørre Alslev på Falster modtog de to brødre Jesper og Kim Laursen for et par dage siden ”Årets Ejerlederpris” i region Sjælland.


De to brødre, Kim og Jesper Laursen fra Melitek i Nørre Alslev, startede deres erhvervskarriere for 15 år siden, hvor de blev ansat i den agenturvirksomhed for plastmaterialer i København, deres far havde stiftet for flere år siden. Men der gik dog ikke mere end et par år, inden de overbeviste deres far om, at det var meget mere spændende, udfordrende og klogt at de sammen etablerede egen virksomhed med produktion af plastik.

- Det gik godt med agenturet. Men hver gang vi havde fået oparbejdet en god omsætning med én af vore faste kunder, trak de sig ofte ud, fordi de kunne se fordelen ved selv at overtage samarbejdet med en forretningsforbindelse. Derfor kunne vi se, det var meget bedre selv at stå for produktionen, forklarer Kim Laursen, administrerende direktør for virksomheden.

- Det betød, at vi for 13 år siden stiftede Melitek sammen med vores far og et par år efter fulgte hans råd om at flytte virksomheden til Falster, forklarer Jesper Laursen, leder for salg og marketing.

 

De fem K’er

Flytningen blev sat i gang af de fem K’er – som de kaldte det.

Det første K som bedre og tættere kommunikation med kunder og leverandører, der næsten udelukkende eksisterede i landene syd for grænsen og i andre verdensdele som blandt andet Kina og USA. Melitek eksporterer i dag 98 procent af sin produktion.

Det næste K var kapitalen med gode forbindelser til pengeinstitutter, lav grundpris og blandt andet den egnsudviklingsstøtte, der var mulighed for på det tidspunkt.

Tredie K var den kundskab og viden, der allerede eksisterede i regionen, som hjemsted for flere store plastvirksomheder. Der var således gode muligheder for at finde en arbejdskraft, der havde erfaring med plast.

Derefter var der K’et for den kultur og natur, der satte sit præg på regionen i form af for eksempel Knuthenborg Dyrepark, Middelaldercentret og Møns Klint. En række ting blandt mange, der kunne være en hjælp for at tiltrække en højt uddannet arbejdskraft fra København, når det var nødvendigt.

Endelig var der det femte K. Det kunne da ikke være så svært at hente arbejdskraft fra København. Der var trods alt ikke mere end en times kørsel fra virksomhed til blandt andet Kastrup Lufthavn. Og arbejdskraften var stabil. I København er det desuden meget nemmere for en medarbejder at finde en anden arbejdsgiver. Der var mere gennemtræk og tidskrævende oplæring

- Men det betyder også, at virksomheden skal udvikles med stabile arbejdspladser som sikkerhed for de ansatte, forklarer Jesper Laursen.

 

Pris, pris, pris

Valget til ejerlederprisen forleden kom ikke som en helt afgørende og voldsom oplevelse for de to ledere og de godt 20 medarbejdere i virksomheden. I Melitek. Der har nemlig været flere priser, siden virksomheden flyttede til Falster for 10 år siden. Først var det Nordeas ”Erhvervspris 2005” for Lolland-Falster. Året efter kom Miljøprisen for Storstrøms Amt, som også betød overrækkelse af en skulptur formet som en lille og farverig fugl – der blev døbt en ”Melibri”. Sidste år blev det tid for modtagelse af Initiativpris. Og ind imellem har der også været en indstilling nummer to til Nordeas erhvervspris.

- Vi fik den dog ikke igen. Dels kunne vi se, at den aldrig tidligere var blevet givet to gange til samme virksomhed. Og dels er vi slet ikke kunder hos Nordea, siger Jesper Laursen med et stort smil og helt uden mistanke om, at det har været afgørende for bankens valg.

Brødrene har således fået mange priser. Men de understreger, at det ikke blot er noget, de er meget stolte af. De er også meget ydmyge.

- For os drejer det sig ikke om priser. Det drejer sig om at udvikle en virksomhed med reelle værdier for både os selv og medarbejderne, siger Kim Laursen.                          


Fakta:

• Melitek som leverandør til medicinalindustrien er i beskrivelser og tal en virksomhed, der har fem-doblet sin omsætning i de seneste 10 år samt skabt beskæftigelse til 10 medarbejdere i produktionen, der arbejder i fem-holds drift døgnet rundt og undertiden syv dage om ugen – uden at beklage sig. Virksomheden holder sig fra produktion af plastmaterialer, der blandt andet indeholder PVC.

• Desuden er den i gang med en fordobling af sit areal under tag til næsten 5.000 kvadratmeter, men har plads på grunden til i alt 15.000 kvadratmeter. Der blev nemlig taget højde for optimistiske ekspansionsmuligheder, da grunden blev købt. Den aktuelle udvidelse gør det muligt at fordoble produktionen af plastmateriale med 8.000 tons.

 


JMR

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar