En smag af Påske i Mern

Lys i messingkirkekronerne, levende lys for enden af kirkebænkene og på alteret samt et langbord pyntet med påskeliljer i midtergangen var den kulisse, der satte rammen for skærtorsdags aftenarrangement - Smag på påsken – Menu á la skærtorsdag i Mern Kirke.

Sognepræst Alex Mark Knudsen, graver Frank Petersen og medlem af menighedsrådet for Mern og Øster Egesborgs kirker Christian Iuel var primus motorer, og sidstnævnte, som også synger i Sct. Olai-koret i Øster Egesborg Kirke, havde lavet det orientalsk-inspirerede måltid, som bestod af lammegryde med bulgursalat og brød, hvortil der blev serveret vin eller saft alt efter behov og trang.
- Det er ikke første gang, vi har sådan et spisearrangement skærtorsdag aften, men tidligere har det været ost- og pølsebord, og vi har siddet i kirkens dåbskapel eller ovre i hjørnet, siger Alex og nikker i retning af et møbelfrit område til højre for alteret.
- Men nu har vi købt nogle bordplader, der egentlig er beregnet til køkkener, graveren har sat ben på, og så kan vi sidde her i midtergangen, hvilket tilsyneladende fungerer rigtig godt.
- Til høstgudstjenesten spiser vi suppe – det sørger konfirmanderne for, tilføjer sognepræsten, som i aftenens anledning er i præstekjole.

 

Påskemåltidet
En lille snes deltagere i alle aldre var mødt op til en ualmindelig hyggelig stund med ikke mindre end fire salmer, som organist Svetlana Langhoff akkompagnerede. Salmer, der tog afsæt i nadveren og Jesus sidste måltid med sine disciple. Ind i mellem var der tid til at nyde Christian Iuels gode mad.
- Jeg har prøvet at undersøge, hvad et sådant måltid kunne bestå af, så jeg har brugt lammebov uden for meget fedt, løg og hvidløg, blegselleri, tørrede abrikoser, dadler, mandler, kikærter, spidskommen, koriander, kanel, persille og mynte. Det er en slags slow food, hvor retten har småsimret et par timer, og endelig har den passet sig selv i ovnen, så jeg ikke skulle starte helt forfra med at gennemvarme den her i kirken, fortæller Christian Iuel.

Baggrund for påsken
Hvorfor det netop er lam, som var ingrediens i jødernes påske, pesach, fortalte Alex Mark Knudsen om undervejs, idet jødernes højtid er et minde om hebræernes udvandring fra Ægypten, og hvor det nyfødte uskyldige lam spiller en væsentlig rolle. Også brødet har sin egen berettigelse:
- Under udfrielsen fra slaveriet havde jøderne så travlt med at komme afsted, at de ikke havde tid til at lade brødet hæve, så derfor indgår det usyrede brød også i måltidet, beretter Alex Knudsen, som i stedet for at tage udgangspunkt i den i salmebogens forslåede tekst fra Matthæusevangeliet valgte at læse op af Lucasevangeliet kapitel 22.

Kunsten inddrages
Fader Vor blev bedt i fællesskab, hvorpå præsten fortalte om forskellen på katolikken Leonardo da Vincis maleri af Den Sidste Nadver og Luthers yndlingskunstner Lucas Cranachs motiv af samme. Hos Leonardo sidder Jesus i midten ved et langbord med sine disciple på hver side, hvorimod Cranach har valgt at placere de tilstedeværende omkring et rundt bord netop for at fremhæve fællesskabet og en ikke tilstedeværende rangorden.
Den sidste af salmerne kommenterede Alex Mark Knudsen på, idet den var skrevet af Luther, som havde taget afsæt i en tekst oprindeligt forfattet af Jan Hus omkring år 1400. Jan Hus var en tidligere reformator end Luther, men hans tanker om at reformere den katolske kirkes udlægning af kristendommen kom en omgang for tidligt i forhold til, hvad samfundet omkring ham var modent til. Han led den kranke skæbne at blive brændt på bålet i Prag som kætter. Godt hundrede år senere havde Luther mere held med sig, da han, på det vi i dag kalder reformationsdagen den 31. oktober, i 1517 slog 95 teser op på døren til kirken i Wittenberg, hvilket senere førte til det, vi i dag kalder reformationen. I Danmark overgår vi officielt til den evangelisk-lutherske tro i 1536, da Christian III beslutter, at sådan skal det være.

 

Og tak for i aften
Ligeledes redegjorde Alex Knudsen for forskellen i synet på nadveren, som katolikkerne har i forhold til protestanterne og andre reformerte kristne kirker, og endelig afsluttedes denne intime og både gemytlige men også lidt højtidelige aftenstund med organist Svetlana Langhoffs postludium Prière du Soir (aftenbøn) komponeret af Joseph Jongen. Efter en god times berigende og hyggeligt samvær, kunne man sige farvel, ønske hinanden en god påske.

 

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar