Snorre Liljegren borer huller i et moonboard. Foto: Chriistiina Nataliya Zahraz

Drømmen om en klatrehal

I landsbyen Hjelm på Vestmøn står en gammel maskinhal og venter på at blive forvandlet til et samlingssted for folk i alle aldre, der er vilde med at klatre. Stolpe for stolpe, bræt for bræt, og idé for idé, vokser en klatrehal støt og roligt frem, med initiativtager Snorre Kold Liljegren som primus motor for projektet.

Hjelm - Jeg har selv været aktiv klatrer i seks år, og nu skulle det være; vi ville bygge en klatrehal, og valget faldt på Møn. Der er allerede en klatreklub her på øen, men der er endnu ingen klatrehal, forklarer Snorre.
For Snorre Liljegren fra Nordsjælland havde en drøm om en klatrehal og om et liv på landet langt væk fra storbyen. 
Han er nu ved at udleve drømmen om begge dele, og sammen med hustruen Simone Kirkeskov Liljegren, tager den unge iværksætter imod avisen på landstedet fra 1825, midt imellem bakkede marker og hvirvlende efterårsblade ved landsbyen Hjelm på Vestmøn, hvorfra drømmen er ved at blive realiseret. 
- Jeg har altid klatret på alt, til stor irritation for min mor, ler Snorre Liljegren, mens han viser rundt på ejendommen Liljegrengaard, hvor klatrehallen er under opbygning. Familien, der består af tilflytterparret, deres lille datter og katten Humle, tog hul på et nyt livs- og klatrekapitel på landet en klar forårsdag tidligere i år.
- Drømmen om et liv på landet tiltalte os meget; så da vi fandt stedet her, var vi ikke i tvivl. 
- Det er her, vi vil bygge og leve, og også blive gamle, fastslår de to klatreglade ildsjæle, og fortæller, at de ikke har kedet sig et eneste sekund, efter de skiftede et hektisk storbyliv ud med fordybelse, nærmiljø og en masse plads til at udleve drømmen på Møn. 
- Hvornår hallen står helt færdig, afhænger af, hvor meget økonomisk hjælp, vi er heldige at modtage i form af donationer, og hvor meget praktisk hjælp, vi kan få til at udføre byggeriet, udtaler Snorre, og oplyser videre om status på klatreprojektet:
- Vi er ved at have et moonboard færdigt, som kan klatres på inden for den nærmeste måneds tid.

Bygge, brygge, bygge
Og der er nok, der skal bygges, og nok at se til. Snorre, der er ved at færdiggøre sin uddannelse som levnedsmiddelingeniør med speciale i bryggeri, har selv bygget løs på hallen og ejendommen siden april, hvor parret overtog nøglen til drømmestedet.
- Ja, jeg kan snart kalde mig brygmester, siger Snorre og løfter samtidig sløret for, at han allerede har indgået et samarbejde med Møns Bryghus, hvor han bliver repræsentant for deres øl på festivaler, til events og andre arrangementer.
Simone, der er ved at uddanne sig til cand.polit., og også er fitnessinstruktør, fortæller, at hun i sine frie timer hygger sig med at lave forskelligt håndarbejde, dyrke urtehaven, og sylte en masse marmelade.
- Og så har jeg faktisk også lige kreeret min allerførste bryg, smiler hun.

Fri klatring 
- Man bliver fanget af det, og det er nemt at gå til. Man kan gå direkte ind og klatre – og man behøver ingen uddannelse i klatring. Det er en god måde at mødes på; på tværs af aldre, siger Snorre, der håber, at netop både børn, unge og voksne vil få glæde af hallen og klatresporten, uanset alder. 
- Det er motiverende at kunne udfordre hinanden ved at lave ruter, der skal løses - på klatresprog også kaldet ”problemer”, mener Snorre om klatreformen Bouldering, som bliver den klatresport, man kommer til at dyrke i hallen – og som der på sigt kan dystes i under Boulders Cup-turneringer. Det er klatring uden reb, slynger og snore.
Men manden Snorre, derimod, er kommet til Møn for at blive, og han og hustruen Simone har derfor stiftet foreningen Liljegrengaard Bouldering, der har til formål at lave hallen og styre den.
- Det er en nonprofit forening, så vi er glade for al den hjælp, vi kan få til at færdiggøre halprojektet, slutter Snorre, inden han krydser gårdspladsen i den firlængede gård for at gå til hånde i den rummelige og rustikke hal. Forude venter en masse klatreliv, der skal klatres, og ”problemer”, der skal løses - med snilde, smil på læben, og sikre klatregreb. 
 

Snorre Liljegren borer huller i et moonboard. Foto: Chriistiina Nataliya Zahraz

Familien Liljegren udlever drømmen på Møn. Foto: Chriistiina Nataliya Zahraz

Foto: Chriistiina Nataliya Zahraz

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar