Anne-Marie Jacobsen stopper efter 35 år i Vordingborgs skoler - heraf 25 år som leder. Foto: Michael Thønnings

Den sidste skoleleder siger stop

35 år på Vordingborg-egnens skoler - heraf de seneste 25 år som skoleleder - slutter for Anne-Marie Jacobsen, Kulsbjerg, der går på pension til jul. Hun er samtidig den sidste skoleleder fra tiden før den store reform i 2012, og påpeger at  det har været vigtigt at se på positive ting, gå i dialog og spørge om hjælp til problemerne, så man finder de rigtige løsninger. 

Kulsbjerg - Jeg vil hellere  lede med overskud, end med underskud, siger Anne-Marie Jacobsen. Her tænker hun erfaringsmæssigt og i forhold til sine lederevner, der gennem 25 år, er blevet skærpet med både diplomlederuddannelse - som en af de første i landet - og med en master i evaluering, midt under Vordingborgskolerens  mest travle og udskældte periode omkring reformen i 2012.
Men nu er det slut og når klokken ringer ud til juleferie, så er Kulsbjergskolens overordnede leder Anne-Marie Jacobsen pensionist hjemme i Øster Egesborg, hvor fagbøger er skiftet ud med skønlitteratur og ugentlige møder med tillidsrepræsentanter, vejledere og skolebestyrelsesformand, bliver til tid med familien - og naturligvis arbejde i de forskellige foreninger, hun er med i.
- Men jeg holder da øje med skolerne fremover. Jeg slipper det ikke helt, for jeg synes det er spændende, siger hun.
Som den eneste af kommunens nuværende skoleledere, der har været med siden reformen for syv år siden, har Anne-Marie Jacobsen - om nogen - haft en stor opgave med at få tre meget spredte og forskellige skoler i Mern, Nyråd og Stensved, til at blive én samlet Kulsbjerg skole. Og det har ikke altid været let.
Således var skolen i periode under tilsyn af ministeriet på grund af resultaterne ved afgangsprøverne, men det blev der rettet op på.
- På sin vis, var det en stor hjælp. Når man læser sådan et brev op fra ministeriet for samtlige lærere, så betyder det noget. Det betød at vi kæmpede sammen og skolen blev mere samlet, fortæller Anne-Marie Jacobsen om  perioden hvor man også fik hjælp fra ministeriet og udviklede skolen og den måde de arbejder på.
- Man skal også være villig til at modtage hjælp og lade sig inspirere. Det er vigtigt, at man spørger, hvis man er i tvivl om noget, i stedet for at tro, at man bare kan selv, siger hun.
Det har også betydet, at man har arbejdet med en vision om at være med, når det kom til ny teknologi og det nyere fag ”teknologiforståelse”, ligesom de har haft ekstra fokus på vejledere. Derudover har det betydet meget for skolelederen at være i dialog med både forældre og lærere, ligesom man har taget del i det omgivende samfund.
Således er resultaterne i dag okay (jojo, træerne vokser ikke ind i himlen) og Kulsbjerg er halvandet år inde i en del af et forskningprojekt med fokus på netop teknologi og innovation, hvor skolen her, skal sætte retningen i Vordingborg.
Det hele begyndte dog i Vinterbølle, hvor Anne-Marie Jacobsen var lærer gennem 10 år - og i øvrigt selv har gået. Så dukkede en souschef-stilling op og den blev hurtigt til en skoleleder-stilling, da den tidligere gik fra.
I 2007 kom hun så til kommunens store skole - Iselingen - og det skulle blive hende der førte den gennem perioden med den store renovering for 96 millioner.
- Jeg har faktisk ”bygget” alle de steder jeg har været, fortæller hun. 
I 2012 kom så skolereformen,  hvor alle ledere blev hevet ud, skoler blev lagt sammen og der skulle ny ledelse af alle steder.
- Jeg var midt i min master, så det var en travl tid, siger hun og påpeger at alle skoleledere gennemgik tests inden de fik tildelt skoler.
- Jeg er jo oprindelig uddannet lærer - hvad nu, hvis det ikke var godt nok, siger hun og påpeger, at det er derfor løbende har videreuddannet sig. 
Hun glæder sig dog over samarbejderne hun har haft - både med sine souschefer, hvor hun har sendt flere af sine tidligere folk videre til skolelederstilinger, men også med kommunen. 
Siden 2012 har der desuden været tre skolechefer, fire borgmestre og et hav af skolepolitikere.
- Men jeg har haft et godt samarbejde. Jeg er glad for Vordingborg. Det handler om at man arbejder inden for de rammer der er og så udstikker sin retning, siger hun og påpeger at hun synes, der bliver lyttet - noget hun også selv gør meget ud af. 
Desuden er der ros til medarbejdere og i sær vejledere, som er en central del af skolen, hvor hun har kunnet holde ved som den eneste skoleleder, trods massiv kritik af alle de lokale skoler - især omkring inklusion.
- Der mener jeg det handler om, at vi skal have en skole for alle. Og så tager vi snakken med forældre og lærere, siger hun og påpeger at det også hjælper at se positivt på tingene.
- Det ligger nok i min opdragelse. Min far, der var landmand, var også sådan. Når nogen sagde at ”svinepriserne er lave”, sagde han, ”ja, men køerne giver masser af mælk”,  fortæller hun.
- Når der er store udfordringer, så må man finde løsninger, selvom det ser sort ud, og se på det positive - men man skal selvfølgelig ikke være en jubelglad idiot, siger hun.
Men hvis man ser lyst på tingen, så kan man også bygge videre på det, siger hun.

Anne-Marie Jacobsen stopper  i slutningen af ugen, og man er velkommen til at komme forbi og sige farvel.

Anne-Marie Jacobsen stopper efter 35 år i Vordingborgs skoler - heraf 25 år som leder. Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar