Glæden ved dans er yderst smitsom. Fotos: Brian Romberg

Dans er penge på Parkinson-kontoen

Parkinsonforeningen bød i onsdags op til dans i DGI Huset. Den gratis danseworkshop var en smagsprøve, og håbet er nu, at et fast dansetilbud til Parkinsonramte og deres pårørende starter op i Vordingborg. 

 

 

Vordingborg - Hånden på skulderbladet. Der er nogle, der tror, at skulderbladet sidder langt syd for taljen, lyder det fra danseinstruktøren og vækker latter hos de 80 dansedeltagere - flere af dem ægtepar - der i sidste uge var mødt op i DGI Huset Panteren til ”Dans med Parkinson”.
I to timer blev deltagerne udsat for danse-stilarter lige fra cha cha cha over slow fox til jive og Wienervals, så motorikken kom på prøve med de vidt forskellige dansetrin til forskellige musiknumre.
Det var Parkinsonforeningen, der med støtte fra Trygfonden havde inviteret til gratis danse-workshop som del af et tre-årigt projekt med 3,75 millioner i ryggen til glæde for Parkinsonramte og deres nærmeste i hele landet, og formlen hedder dans, musik og rytme.

Starter op i Vordingborg

Parkinsonramte får udover de velkendte rystelser også problemer såsom muskelstivhed, balancebesvær, monoton gang og dårlig koordinationsevne, og ifølge danseinstruktøren, Elisabeth Dalsgaard, viser forskningsresultater, at netop dans er kan holde virkningerne af Parkinson i skak.
Hun er idrætsuddannet fra universitetet og startede parkinsondans-konceptet for fem år siden. Siden 2014 har hun arrangeret danserejser til Club La Santa for Parkinsonpatienter og deres familie, og for halvandet år siden indgik hun samarbejdet med Danmarks Parkinsonforening om at lave danseundervisning til lige præcis parkinsonramte. Lige nu har hun uddannet 92 danseinstruktører rundt omkring i Danmark.
- Jeg tager udgangspunkt i de klassiske pardanse, som generationen med Parkinson kender fra deres unge dage, men bevægelserne er tilpasset parkinsonramte, forklarer instruktøren.
- Der er ikke fokus på dét, man ikke kan - men dét, man stadig kan. Dansen er ligesom at sætte penge ind på kontoen, som kommer til gode senere. Man kan udskyde procesessen, inden man bliver afhængig af rollator, forklarer instruktøren.
Meningen er, at der nu skal starte et dansehold i Vordingborg.
- I dag var bare en smagsprøve. Forhåbentligt bliver det til marts - men det er ikke på plads endnu, for instruktøren er ikke uddannet endnu, fortæller Elisabeth Dalsgaard.

 

Faldt som en træstamme

Blandt deltagerne var ægteparret Henning og Marian Dalstrup fra Nyråd. Henning er endnu ikke så hårdt ramt af Parkinson og glæder sig over danse-konceptet.
- I bagklogskabens ulideligt klare lys var der tegn. Lugtesansen forsvandt, og indtil for et par år siden løb jeg 25 halvmaratoner om året. Men så begyndte jeg at falde som en træstamme og måtte sys, fortæller Henning Dalstrup.
- Han er gammel militærmand og gik march, så jeg måtte følge med. Pludselig gik jeg forrest, mens du begyndte at tage kortere skridt og sakke bagud, siger Marian og kigger på sin mand, der nikker.
- Man får rørt sig og ser muligheder. Men det er også skræmmende at kigge rundt og se, hvor slemt det kan blive. Jeg er ikke selv så hårdt ramt endnu, siger 77-årige Henning Dalstrup.
- Men det er også opmuntrende at se, hvilken glæde, dansen giver, tilføjer hans hustru.
 

Glæden ved dans er yderst smitsom. Fotos: Brian Romberg

Danseinstruktør Elisabeth Dalsgaard fik gang i bentøjet - ja, hele kroppen - hos parkinsonramte deltagere og deres pårørende. I baggrunden Henning og Marian Dalstrup.

Karen Ruth og Bent Bendixen fra Næstved. Karen fik sidste år konstateret Parkinson. Parret forsøger nu at starte en Parkinson-klub op i Næstved for parkinsonramte og deres nærmeste.
- Mange i vores alder kan ikke tage til en klub i en anden kommune, hvis det kniber med motorikken. Vi håber på hjælp til opstart, så der er en klub flere steder, siger Bent Bendix.

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar