• www.henriks-hvidevarer.dk

Damsholte som mødested for stjernerne

Nu varer det ikke længe, inden stjernekiggere og kærestepar skal en tur til Damsholte, hvis de skal sikre sig den helt rigtige oplevelse af stjernehimlen med mælkevejen og andre stjernebilleder.

 

I et hjørne af den store have ved Gammelsø B&B på Grønsundvej skal der nu opføres et observatorium med en stjernekikkert til at se rigtig langt ud i verdensrummet, ligeosm der bliver udlevering af mere beskedne og håndbårne kikkerter med tilsvarende færre muligheder. Men under alle omstændigheder er det et projekt, der vil leve op til Vordingborg kommunes store ønske om at blive anerkendt som et ”Dark Sky”-områder, hvor natten for alvor er mørk og ikke bliver generet af kunstige lyshav fra nærliggende store byområder.

 

Nattemørket

Møn og Nyord er nemlig allerede anerkendt som det landfaste område i Danmark, hvor nattemørket er mest mørkt til gavn for både en god nats søvn, dyrelivet – og naturligvis kærester.

- Men det mest mørke sted er altså Anholt, hvor det så blot er lidt mere besværligt og tidskrævende at nå frem til for at opleve stjernehimmelen.

 

- En oplevelse, som millioner af mennesker aldrig kommer til at opleve med den lysforurening, der bliver værre og værre, forklarer Ole Ørsted fra Hjelm og initiativtager til etablering af Foreningen Damsholte Observatorie.

 

Tiptiptip

Som tip-, tip- tipoldebarn af fysikeren H. C. Ørsted, der var uddannet hattemager, inden han blev verdensberømt som fysiker og videnskabsmand, samt blandt andet var med til at stifte meteorologisk institut og fandt ud af elektromagnetismen er det i hvert fald ikke nysgerrigheden og lysten til at tænke anderledes, der mangler i Ole Ørsteds gener.

Og skønt han som tonemester i flere filmprojekter er mere bekendt med at forske i lyde, har himmelrummet altid haft en dragende kraft i ham, siden han lå i barnevognen og lærte at sige ”måne” før han sagde ”mor”.

 

I mål

Han begyndte allerede for mere end et år siden at arbejde med tanken om at lave et mini-observatorie og havde da også kontakt med en person, der kunne stille et mindre areal til rådighed. Men det glippede. Derfor talte han om projektet med sine venner Anne Grethe og Jens Henrik Olsen, der er indehavere af Gammelsø B&B og havde plads i haven.

- Vi blev øjeblikkeligt grebet af idéen om stjernekiggeri i vores baghave. Og i fællesskab stiftede vi så Foreningen Damsholte Observatorie, som nu gennem et års tid har arbejdet med landzonetilladelse, nabohøring, høringsfase, byggetilladelse, tinglysning og, hvad der ellers kræves af papirarbejde.

- Alle krævede papirer er godkendt og den afsluttende tilladelse er lige på trapperne. Derfor ser alt ud til, at vi kan sætte spaden i jorden for første gang om en uges tid. Grundarealet er målt op og pælene er sat i jorden, siger Jens Henrik Olsen.

Samtidig er finansieringen på plads med et tilskud Fanefjord Sparekasses Fond og  kommunens LUP-midler fra Lokalområdernes Udviklingspulje. Midler, der blandt andet skal investeres i en stjernekikkert til omkring 100.000 kroner.

- Og vi forventer, de første stjernekiggere kan inviteres indenfor i midten af september, siger Ole Ørsted.

 

Hensyn

Med en stjernekikkert på et podie, der kan hæves og sænkes efter behov, er der taget hensyn til, at både børn og kørestolsbrugere uden besvær får mulighed for at kigge på stjerner og planeter. Desuden er der mulighed for at indrette et undervisningslokale i ejendommen, hvor for eksempel skoleelever kan sikres mere viden om astrologien.

Bygningen bliver på tre gange fem meter med et tag, der kan skydes frem og tilbage alene med håndkraft og på et system af metalskinner, der ikke tillader hverken snestorm, regn eller voldsomme vindstød at ”snige” sig ind under konstruktionen.

- Udarbejdelsen og tegningen af det tag har været en af helt store udfordringer, siger Jens Henrik Olsen, der sammen med kommende besøgende kan se frem til at kigge på stjerner på en mere ”professionel” måde end blot fra en liggestol i haven.

 

Adgang

Nu venter planlægningen af, hvorledes observatoriets åbningstider skal tilrettelægges. Der skal altid være en ansvarlig med, når der er besøg, der skal holdes åbent, når der for eksempel er solformørkelser, og når der er ekstra mange stjerneskud på himmelen.

Der er flest stjerneskud i september-oktober og stjerner i det hele taget skal der især kigges efter i perioden september-april.

 

Informationsmøde

- Foreningen vil arrangere et informationsmøde i midten af maj måned, hvor der bliver mulighed for at melde sig ind som medlemmer og dermed sikre sig fri adgang til observatoriet – efter vores godkendelse af deres medlemskab. Kontingenter skal bruges til drift og vedligeholdelse af observatoriet samt de nødvendige forsikringer siger Ole Ørsted, der samtidig understreger, at der hverken vil være nogen økonomisk eller organisatorisk forbindelse mellem Gammelsø B&B og observatoriet.

- Det drejer sig om at give alle muligheden for at se på stjerner. Og det drejer sig om, at observatoriet bliver endnu et tilbud, der kan trække turisterne til Møn, understreger Ole Ørsted med stjerner i øjnene.

 

 

Området omkring Damme Askeby prioriteres også af kommunen, hvor økonomiudvalget i aften skal tage stilling til en samlet investering på seks millioner kroner til udvikling af byrum omkring mejeriet.


Tilbage til forsiden

Kommentarer

Hej Ole. Mange gange held og lykke med det spændende projekt , det var spændende pludselig at se dig i tv øst, jeg er jo lidt i familie med dig, "faster" og har mange gode minder om din far og mor siden min barndom ærgerligt jeg bor så langt væk,men jeg vil få et af mine børn til at køre mig til Damsholte, når der i efteråret bliver adgang, jeg håber og tror det bliver en stor ny attraktion for Møn. Kærlig hilsen lykke

Stort tillykke med at projektet endelig lykkes, vi glæder os meget til det åbner. Rigtig godt held med det !

Tilføj kommentar