Dér vil min skulptur stå godt

Sydsjællands Tidende har inviteret kunstneren bag skulpturen ”Vækst” og har flere forslag til, hvor skulpturen kan stilles op. Vi tog med ham rundt i byen for at se stederne.

 

Da skulpturen ”Vækst” blev fjernet fra sin plads foran det gamle posthus i Vordingborg i sidste måned, blev kunstneren bag, Joseph Salamon, nysgerrig efter, hvor den så skulle stå, og han vil gerne selv komme med nogle bud.
I sidste uge tog vi med den 85-årige kunstner rundt til forskellige steder i Vordingborg by, for at finde det helt rigtige sted.
Står det til kunsteren skal skulpturen ikke gemmes væk i et hjørne, men frem i lyset og stå et sted, hvor der kommer mange mennesker. Men den skal heller ikke stå et alt for stort sted som for eksempel ved Slotstorvet eller Banegårdspladsen. Her drukner skulpturen, mener Joseph Salamon og minder om en vigtig ting ved sin skulptur ”Vækst”:
- Skulpturen har ikke én forside. Den har forsider hele vejen rundt.
DGI og Borgercentret
Banegårdspladsen og Slotstorvet blev altså med det samme forkastet af kunstneren, men både Algade, uddannelsescentret og DGI-huset Panteren rummer muligheder, mener skulptøren.
- Hvis skulpturen kan stå foran indgangen, kan det her godt være et godt sted, mener Joseph Salamon, da vi viser ham DGI-huset Panteren og fortæller om planerne for stedets uderum. Trods byggerodet ser han parkeringspladsen med grønne træer for sig og en indbydende hovedindgang mellem de to bygninger. Det kan fungere.
Også området mellem Algade og det nye borgercenter finder Joseph Salamon interessant.
- Folk er sikkert sure, når de kommer ud derfra, så kan de blive glade igen, når de ser min skulptur, smiler han. Skulpturen skal dog ifølge Salamon ikke placeres ved parkeringspladserne, men på stykket mellem Algade og borgercentret. Dér hvor folk går og opholder sig, og hvor de har mulighed for at sætte sig og betragte værket.

 

Stentorvet
For Joseph Salamon betyder det meget, at hans værk bliver stillet et sted, hvor mange mennesker kan se det. Derfor kan Joseph Salamon også godt lide en placering på Stentorvet - lige sér, hvor torvet går over i Algade udfor Imerco. En placering her er dog muligvis problematisk, da redningskøretøjer måske ikke vil kunne komme omkring og ind på handelsgaden.

 

”Vækst” og ungdommen
Med titlen ”Vækst” er det oplagt at stille skulpturen et sted, hvor især unge mennesker kommer. Derfor kigger vi forbi Vordingborg Uddannelsescenter og Vordingborg Teater, og her ser Joseph Salamon dén placering, han synes bedst om af dem alle - midt i rundkørslen lige foran hovedindgangen.
- Hvis man fjerner hækken og stiller bænke op i stedet, så vil det være et rigtig godt sted, mener han og tilføjer med et grin:
- Så slipper de også for at klippe hækken.

 

Den transylvanske mand
Joseph Salamon er født i Transylvanien, men boede i Rumænien til han fyldte 15, hvorefter familien flyttede til Israel. Her boede han i syv år og tog blandt andet studentereksamen, tjente ved militæret og kom på kunstskole. Om uddannelsen til kunstner siger han:
- Det tager lige lang tid om man har en dårlig lærer eller en dygtig lærer, så kan man lige så godt vælge det sidste.
Joseph Salamon rejste derfor til Milano, hvor han blev elev hos den berømte skulptør Marino Marini og læste på Kunstakademiet i Milano. I Italien mødte han sin første kone, en dansk keramiker, som han rejste til Danmark med. Her i landet lærte han at arbejde i granit hos Alf Larsen.
- Du starter klokken syv og arbejder til 16. Der er 30 minutters pause klokken 12. Du får ingen penge - heller ikke hvis du laver noget, vi kan bruge.
Sådan lød ansættelsessamtalen ifølge Joseph Salamon. Men selvom tonen var barsk, var han lykkelig over at få lov at arbejde der. I løbet af det halve år, han var i praktik på stenhuggeriet, fik Joseph Salamon bevist, at han kan noget helt særligt med sten.
- Den dag jeg stoppede fik jeg en brun kuvert med penge for de ting, de kunne bruge, beretter Joseph Salamon og fortæller at svende og lærlinge desuden havde skillinget sammen til en værktøjskasse med stenhuggerværktøj.
- Noget af det bruger jeg stadig.

 

Køb-og-smid-væk kultur
Joseph Salamon har lavet og solgt 51 skulpturer til offentlige rum i Danmark gennem sin karriere.
- Men nogle er forsvundet, konstaterer han og har adskillige historier på, hvordan kommuner først køber et kunstværk til flere hundrede tusinde kroner og siden ser igennem fingre med at det forsvinder, eller de sender det til destruktion. Så slemt ser det ikke ud til at gå for skulpturen ”Vækst”, for Vordingborg Kommune har bedt billedkunstrådet om at finde velegnede steder at placere skulpturen. Derfor byder Joseph Salamon også selv ind med forslag, som han håber, man vil tage i betragtning.

 

Væk(st) fra postvæsnet
Efter at have set på mulighederne for en ny placering af ”Vækst” i Vordingborg by glæder Joseph Salamon sig over, at hans skulptur ikke længere forbindes med postvæsnet.
- Ved du hvad, i december måned sendte jeg et brev til Asnæs. Det nåede frem for to dage siden, fortæller han og løfter sigende øjenbrynene.

 

Fakta

• Har du et andet forslag til, hvor Joseph Salamons skulptur skal stå, eller vil du bakke op om kunstnerens egne forslag, så skriv til Bjarne Malmros i Vordingborg kommune på bjje@vordingborg.dk 

 

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar