Kommunen vil fælde alle de gamle træer i Voldgade, men man kunne sagtens nøjes med at fælde enkelte og beskære ”farlige grene”, mener Danmarka Naturfredningsforening. Foto: Michael Thønnings

150 år gamle bytræer og hjem for flagermus skal ned

Kommunen vil fælde alle de store 150 år gamle hestekastanje-træer midt i Vordingborg. Et meget drastisk tiltag, mener naturfredningforeningen, der ikke er blevet hørt i sagen.

Vordingborg - De skal virkelig tænke sig godt om, før de fælder dem alle sammen. Det er for drastisk, siger Flemming Kruse, DN næstformand og tidligere stadsgartner.
Reaktionen kommer efter kommunen i sidste uge meldte ud, at de op mod 25  hestekastanjetræer i Voldgade - hvoraf flere er omkring 150 år gamle - skal fældes. Årsagen skulle være ”minérmøl”, som spiser af træernes blade og derfor gør dem ”usikre”. Desuden vokser der  (den udemærkede spisesvamp) østershat, på nogle af dem.
- Det kan godt være der er et par træer, der kan fældes ellers beskæres, men det ligger jo i kommunens strategi,  at bevare træerne, så længe som muligt, siger Flemming Kruse, der også undrer sig over at kommunen ikke har henvendt sig til DN om, at de vil fælde træerne.
- Der ligger en klokkeklar aftaler om vi skal høres, når de påtænker at fælde sådanne træer. Vi har både træeksperter, svampeeksperter, insekteksperter og flagermuseksperter, siger han  og påpeger at det sidste også er væsentligt.
- Der er dværgflagermus i træerne, som er fredede, så man må ikke ødelægge deres levesteder - det skal man også passe på, siger Flemming Kruse, der påpeger, at det derfor virker malplaceret at kommunen vil lave en afstemning på nettet, om borgerne synes man skal lade nogle rester af træerne stå.
DN har nu selv rettet henvendelse til kommunen angående træerne og håber at man vil genoverveje.
- Det er en meget overfladisk beslutning, der er taget. De gamle træer er uvurderlige  og nogle af de sidste gamle træer i bymidten, påpeger Flemming Kruse.

Kommunen vil fælde alle de gamle træer i Voldgade, men man kunne sagtens nøjes med at fælde enkelte og beskære ”farlige grene”, mener Danmarka Naturfredningsforening. Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Kommentarer

Gad vide om det har noget med 5G at gøre - kan kommunen svare på om der er planlagt opstilling af 5G antenner? Det er kendt fra flere steder at træer fælles uden plausible grund, som det ligeledes synes tilfældet her, for at sikre uhindret transmission af de kraftigere kortbølget stråler fra 5G. Flere forskningsresultater viser at udsættes træer (og mennesker) for denne form for stråling vil de blive skadet.

DN og Vordingborg Kommunes borger må da afkræve et detaljeret svar fra Kommunen, hvor Kommunen skal forklare PRÆCIS hvilke årsager der ligger til grund for beslutningen. Træerne er uundværlige for miljøet og har kæmpe værdi for dyreliv og bybillede.

Man kan jo passende spørge Vordingborg Kommune, om fældningen af træerne sker i samarbejde med teleindustrien, som efter planen skal opsætte ny mast eller opgradere den eksisterende mast på Algade, små 100 meter fra disse prægtige gamle træer. Det er jo ingen hemmelighed, at det nye 5G netværk kræver færre bytræer, da signalet forstyrres af bladmasse. Men det hører vi underligt nok ikke ret meget om fra Kommunens side?

Jeg får helt ondt i hjertet :( Håber at folk laver protest.

De træer er noget af det smukkeste i vores kommune. Er kønne at se på og giver skygge for store og små. Det må være muligt at lade dem stå, evt beskære dem en smule.

Nej nej nej ... stop nu al den træfældning!!!

Jeg er ret så rystet over at læse om dette....hvad tænker kommunen på, hvad er grunden, ud over den de er kommet op med...? Lige præcis disse smukke gamle træer skal man ikke fælde, det vil kun bringe noget negativt med sig, håber så inderligt at dette aldrig bliver gennemført.

Hvad er det lige der går gjaldt her...? Et sted som Dyrehaven i Klampenborg, får træerne lov til at stå til de vælter. Hvis et træ til nød skal fælles grundet det er i farer for sine omgivelse, altså de mange mennesker der besøger denne skov hver dag, og de mange hjorte, er det kun i forbindelse med at træet er syg, eller dødt.

Tilføj kommentar