Michala Palaudan (stående) hjælper Emma med hendes projekt, der bliver et af de sidste for Kunstart 44. Foto: Michael Thønnings

Kunstskole lukker ned med udstilling

Billedskolen i Vordingborg, Kunstart 44, lukker ned, så  eleverne laver en stor afsluttende udstilling i Campuscaféen til Kulturnatten.

Vordingborg Siden 2006 har der været en kunstskole i Vordingborg, som har kunnet støtte kreative unge og hjulpet dem til at søge videre og ind på kunstakademierne. Men om kort tid er det slut med støttekronerne og dermed skolen, BGK, der de senere år har gået under navnet Kunstart 44, efter de flyttede fra den gamle brandstation og over til Fuglebakken 11.
- Men nu er de i gang med at forberede deres afsluttende værker, som vi udstiller til Kulturnatten den 24. maj, fortæller Michala Paludan, der kører det sidste forløb for de unge, der har fået frie hænder til deres afsluttende opgave.
- Normalt går man her tre år og laver en afsluttende opgave indefor et tema, men der er kun en af dem, der har været her tre år, så nu hvor vi lukker, gør vi det sådan at alle får lov at arbejde med noget de selv synes har været spændende og på den måde afslutter skolen, siger hun.
Således har de arbejdet intenst hver mandag og de sidste ting begynder at ligne noget. 
Gennem årene har skolen givet dem mulighed for at prøve forskellige kunstformer og teknikker af, og man har haft forskellige forløb med udøvende kunstnere.
En af eleverne er Emma, der faktisk når at afslutte sit tre-årige forløb. 
- Jeg arbejder med fotocollage, som jeg bruger til en model, som jeg laver et broderet billede over, fortæller den unge elev, der sideløbende går i gymnasiet. På kunstart 44 får hun dog afprøvet nogle anderledes sider af sig selv.
- Jeg har en søster, der går på skolen i Næstved, men jeg kan god lide, at det er her i byen og jeg kan få lov at være mig selv og prøve tingene. Vi er virkelig blevet udfordret, siger hun og påpeger at nogle af de projekter, de har lavet, ville hun ikke ellers have givet sig i kast med.
- Vi havde et lydforløb lige til at starte med. Det var ret grænseoverskridende at skulle optræde foran nogen man lige havde mødt, påpeger hun.

Været rundt
Emmas broderede billede er dog blot et af de afsluttende værker. De har selv måtte vælge, og to andre elever arbejder med maleri - men vel at mærke maleri, hvor der kommer ting ud af lærredet, så de bliver mere 3D-agtige. En enkelt elev vil bare tegne, og laver en masse billeder, der tilsammen danner et større værk.
- Jeg kan bare godt lide at tegne fisk, siger eleven, Sebastian, der kun har nået en enkelt sæson på skolen.
Men der har været plads til det hele.
- Idéen er jo, at der skal være noget for de unge mellem 15 og 25, så de har en mulighed for at kunne  søge ind på de kreative uddannelser. Det har vi så kunnet rådgive dem, når de skulle sende ansøgninger, siger Michala Paludan.
Skolen har hele tiden ligget i Vordingborg, men da den i sæsonen 2014/2015 rykkede fra Birdhouse - den gamle brandstation - og mistede tilskuddet, blev det taget under den mønske Kunsthal 44’s vinger, og de videreudviklede tilbuddet, der kørte under Kunstart 44-navnet.
Det er blandt andet elever herfra, der har været med til at lave udsmykninger rundt om i kommunen - eksempelvis det gavlmaleriet, som er på det tidligere bykontor.
- Vi er blevet brugt rigtig meget og de har prøvet rigtig meget, så det har vi været glade for, siger Michala Paludan. 
Nu gælder det så den store afslutningsudstilling, der kommer til at foregå i Campuscaféen på Vordingborg station, hvor der vil være fernisering og udstillingsåbning på Kulturnatten den 24. maj.

Michala Palaudan (stående) hjælper Emma med hendes projekt, der bliver et af de sidste for Kunstart 44. Foto: Michael Thønnings

Der males, så alt bliver klart til afslutningen. Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Kommentarer

Hvor er det dog fuldstændig ærgerligt og kortsynet at dette dejlige, kreative lærings og frirum nu blir lukket ned for de unge. Vort land vil leve af kreativitet og design og så lukker man ned for vækstlaget, lokalt. Så forkert. En af eleverne fortæller om Rønnebæks Holm, et spænende sted som jeg lige har besøgt med den Billedskole jeg underviser på ( Billedskolen i Tvillingehallen ), men som eleven siger, der er jo et stykke vej mellem Vordingborg og Næstved. Ønsker I får noget op at stå igen i Vordingborg. Vh hilsen Janna Lund

Tilføj kommentar