Hyben frugt og frygt...

Torben Hellborn

Vollerupgade 49

4792 Askeby

 

Hej Brian. Tak for din kun svagt nedladende respons på mit læserbrev om bortskafning af rynkeroser ved Hårbølle Strand.

Den mildt korreksende tone virker båret af, at du tror jeg er for mono-kultur og nul diversitet, hvilket ikke er tilfældet. Jeg går meget op i poly + stereo, quaddro & surround. 

Mit ærinde var og er mere vor tids frygtsommelighed. 

Rigtigt læst. Frygt ikke frugt. 

Prøv at genlæse dit eget afsnit to (det med fugle der spiser hyben). 

Det er absurd, Brian. Jeg kan læse du syns fugle skal flyve med ble og indskrives til andre kostvanekurser hos en diætist. 

Og lige tilsidst: Når du hakker, hugger, graver og fræser rodnettet hos hybenrosen blir hver enkelt stængel til en ny hybenrose. Lissom regnorme.

Tilbage til forsiden

Kommentarer

Kære Torben. Det er korrekt at hybenrosens rodnet skal fjernes effektivt, f.eks. ved dybere opgravning med større gravemaskiner, så alle jordstængler kommer med, som det sker på Hårbølle Strand, for ikke at de skal ende med at sætte nye og flere rodskud. Det er jo derfor man gør det! En regnorm kan i øvrigt ikke overleve, når den bliver hugget over. Jeg ved ikke hvorfor du mener fugle skal flyve med ble. Jeg synes de skal spise hvad der er i naturen, og derfor skal hybenrosen fjernes fra menuen, så vi kan få spredt nogle flere planter som hundredevis af insektarter kan leve af i stedet for én plante som 30 fuglearter spiser. Frygten for Rosa rugosa er begrundet.

Jeg ønsker bestemt ikke at grave i jeres strid, men vil gerne tilføje at hyben er en ganske overset frugt med mange sunde fordele. Hybenpulver bruges i dag som anti-inflammatorisk mod gigt og slidgigt smerter. Den indeholder mange C-vitaminer og er god mod sukkersyge. Det skriver flere kilder i artikler som politiken og castorolie.dk, samt flere videnskabelige undersøgelser. At planten ikke er hjemmehørende her og desuden meget vanskelig at fjerne er bestemt en stor udfordring. Synes dog man burde sprede budskabet om hybens sunde egenskaber, så den almene dansker kan få noget godt ud af planten - nu den jo allerede er spredt i det ganske danske land :-) Vh Bent

Som stor tilhænger af fauna og biodiversitet mener jeg vi skal prøve at bruge det vi ikke kan ændre til noget positivt. Rynkerosen også kaldet Rosa rugosa er en smuk plante. Den er svær at udrydde, når først den har sat rod, og derfor er diskussionen også lidt absurd. Rynke rosen er kommet for at blive, og vi kan ikke udrydde den. Hvad der undrer mig i denne debat er, at der ikke i stedet for udryddelse er større fokus på hvad vi kan bruge hyben til. Busken bærer på en frugt der er enorm sund og indeholder store mængder vitaminer deriblandt a-vitamin, e-vitamin og c-vitamin. Flere studier viser den har antiinflammatoriske egenskaber https://castorolie.dk/hybenpulver, og at den derfor muligvis kan bruges i stedet for eller som supplement for gigtmedicin. Hvor er snakken om at bruge denne frugts sunde indhold og hvorfor skal fokus ikke være på hvad vi kan bruge planten til? Der findes så mange hjemmehørende fantastiske bær og frugter i vores land. Hyldebær, brombær, havtorn mm og de er alle sunde og kan være med til at forebygge sygdom. Lad os nu dreje debatten til noget positivt og glæde os over denne smukke hyben busk. Jeg er dog enig i at folk ikke bør plante den, da den er i så rigelige mængder. Måske vi kunne bruge en hjemmeside med et opslagsværk over alle kolonier af denne hybenbusk, hvis et sådant ikke allerede findes? Med venlig hilsen Jonas

Tilføj kommentar