Vordingborg Kommune har i år forsøgt at få rågekolonien i Kirkeskoven i Vordingborg til at flytte dybere ind i skoven - væk fra beboelseskvarteret. Det er gjort ved at fjerne rederne. Men fuglene vil ikke flytte. Foto: Michael Thønnings

Rågerne vil ikke flytte

Hvert forår kommer en jæger på besøg i Kirkeskoven i Vordingborg for at skyde unger i rågekolonien. I år har Vordingborg Kommune desuden fjernet en stor del af fuglenes reder, i håb om at fuglene vil flytte lidt længere ind i skoven - væk fra naboerne. Men fuglene er ikke sådan til sinds at flytte.

Vordingborg Tre gange i løbet af foråret har Vordingborg Kommune været i aktion i Kirkeskoven i Vordingborg. Man har fjernet rågereder i stort antal i håb om at rågerne vil bygge nye reder lidt længere inde i skoven fremfor helt ude ved vejen.
Rågerne genbruger deres reder fra år til år og nøjes oftest med at udbedre de eventuelle skader, som vejr og vind måtte have forårsaget i det forgangne år. I år har en stor del af rågerne i Kirkeskoven dog måttet igang med at bygge helt nye reder, før de kan få en ny generation på vingerne.

Bruger stadig en jæger
I perioden 1. maj til 15. juni har kommunen desuden fået tilladelse til at skyde rågeungerne. På den måde håber man at kunne begrænse bestanden.
Det er ikke nyt, at en jæger i foråret skyder rågeunger i Kirkeskoven, men kommunen har ikke tidligere fjernet reder her. Det har man imidlertid gjort i både Kastrup (for en hel del år siden) og på Athenevej i Stege (for et par år siden). I Stege havde nedpilningen af rederne en hvis effekt i og med at rågerne faktisk flyttede længere væk fra husene, men naturforvalter i Vordingborg Kommune, Stefan Skov, fortæller til Sydsjællands Tidende, at han ikke har de samme forventninger til rågekolonien i Kirkeskoven.
- Vi tror ikke, de flytter sig noget særligt, siger han og fortæller, at han efter anden nedpilning af redder i skoven kunne konstatere, at rågerne vender tilbage til stort set samme sted for at bygge en ny rede. 
- Tilsyneladende har det en begrænset effekt. De vælger nogenlunde det samme sted og bygger der igen. 

Borgerne klager
Årsagen til at kommunen i år er gået skridtet videre og ikke kun nøjes med at skyde unger, men også fjerner reder skyldes klager fra borgere i området, der synes, at fuglene larmer for meget.
- Borgerne klager hvert år, meddeler Stefan Skov, og fortsætter:
- Vi vil godt i et omfang gøre noget ved det.
Hvert eneste år minimerer kommunen bestanden ved at skyde ungerne. Det kan lade sig gøre gennem dispensationer fra Naturstyrelsen. Der er nemlig ikke jagtsæson for råger; på den måde er de fredede og kan kun skydes gennem dispensation. Den gives tilgengæld hvert år, fortæller Stefan Skov, der også godt forstår, at borgerne føler sig generet af rågerne i de tidlige morgentimer.
- Det larmer meget, men det er en begrænset periode, siger han og henviser til den periode i foråret, hvor fuglene ligger på æg og derfor opholder sig hele dagen i kolonien.

Begrænset effekt
Kommunen har tre gange fjernet rågereder i Kirkeskoven her i foråret. Udgifterne hertil er løbet op i et sted mellem 15.000 og 30.000 kroner. Nu får fuglene lov til at bygge sig nye reder, hvor de vil. I øjeblikket er en jæger igang med at skyde ungerne. På grund af nedrivningen af rederne vil en del unger dog nok først flyve fra reden endnu senere.
- Nogen er sat lidt tilbage på grund af rederne, men for fuglene betyder det nok ikke noget videre, siger Stefan Skov, der derimod forventer, at nogle unger først forlader reden, når kommunen ikke længere må regulere dem.
Om indsatsen i år i Kirkeskoven siger han derfor overordnet:
- Det har en effekt, men den er meget begrænset.
- Skulle man gøre det rigtig godt, skulle man sørge for at de (rågerne, red.) ikke lander igen. 
Altså kunne nogen stå og vifte med armene eller selv sidde i træerne og skræmme fuglene væk.
- Men det er ressourcekrævende, siger han og fortæller at man andre steder i landet har forsøgt sig med at flyve droner ind gennem rågekolonier, andre har brugt optagelser af rovfugleskrig, til at skræmme de sorte fugle væk.
- Men en virkelig effekt vil man først få, hvis man fælder træerne, mener Stefan Skov, og det skridt er kommunen ikke villig til at gå - slet ikke i øjeblikket, hvor man taler om helt at frede Kirkeskoven.

Vordingborg Kommune har i år forsøgt at få rågekolonien i Kirkeskoven i Vordingborg til at flytte dybere ind i skoven - væk fra beboelseskvarteret. Det er gjort ved at fjerne rederne. Men fuglene vil ikke flytte. Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Kommentarer

Jeg/vi, har 150 rågereder i Lystanlægget her i Stubbekøbing. Bor langs Lystanlægget! Har klaget i mange år. Det sker bare ikke noget. Det er uholdbart hele tiden, at det er så mange fugle der skriger og "skider" overalt! Der kommer ganske vist et par jægere på skift. Det batter ingen steder. 150 reder med et par og gennemsnit 3-4 unger i hver rede. Regn efter! Hvad hjælper det medneddkydning af ca 50 unger om året!!!??? Øv!

Tilføj kommentar