Nanna Holm - ny faglig leder på Borgcenteret - er i gang med at få styr på de lokaltfundne genstande til den nye udstilling. Museet håber at få lov til at lave nye udgravninger på borgen, der kan vise om vikingerne samlede riget herfra. Foto: Michael Thønnings

Ny forskning: Borgen kan måske spores tilbage til vikingerne

Der er kommet ny ledelse på Borgcenteret, der vil fokusere mere  på den lokale historie. Håbet er at lave nye udgravninger på borgterrænnet, der med nye dateringsmetoder måske kan bevise at Valdemars borg og Vordingborg allerede var kongesæde i vikingetiden.

 

Vordingborg - Vi håber at få lov at lave nye udgravninger på borgterrænnet. Det skal vi søge om nu her, men med lidt held kan vi gå i gang til næste sommer, fortæller arkæolog Nanna Holm. Hun udgør den faglige del af den nye ledelse på Danmarks Borgcenter, der netop er tiltrådt, og allerede har store planer.

En af dem er at få fokus tilbage på borgen i Vordingborg, forske i den og knytte hele borgen mere til resten af byen.

- Borgen og Vordingborg er unikke. Det er ikke bare en købstad, som mange andre. Det er det gamle kongesæde, siger Nanna Holm, der er middelalderarkæolog og blandt andet var med til at finde den nye vikingeborg ”Borgring” ved Lellinge. Det er blandt andet også herfra, at tesen er opstået om at borgen i Vordingborg måske er endnu tidligere end først antaget, og måske allerede var en vigtig ringborg i vikingetiden.

- Vordingborg var jo en enormt vigtig by i forhold til at kontrollere Østersøen. Det virker underligt, hvis det ikke allerede tidligere har været noget, siger hun.

- Vi kan jo også se flere ting der peger den vej. Der er fundet mange vikingeting her i området og der er rester af træ fra palisader, påpeger arkæologen, der gerne vil længere ned i lagene.

De seneste reelle udgravninger på borgen er således op mod 50 år gamle, og metoderne har udviklet sig meget siden da.

- Bare de seneste år er der sket rigtig meget. Vi kan netop bruge en række naturvidenskabelige metoder til at bestemme de enkelte jordlag, forklarer Nanna Holm.

Det er således en form for DNA-sporing man bruger, hvor man i de forskellige jordlag - eller kulturlag - sætter det fundne under mikroskoper og herfra kan uddrage, hvem og hvad der har færdedes her.

- Hvis jeg sætter hånden på det her bord - så vil man om 100 år kunne se, at en kvinde har afsat DNA i det her ”lag”. Så kan man tolke på at det - måske har været et serveringsbord, eller lignende -  men man kan se, at der har været nogen og måske hvem, fortæller hun om de nye metoder.

 

Samler alle tråde

Det hun skal bygge videre på er således de 50 år gamle udgravninger og optegnelser, men også den forskning, som Dorte Wille-Jørgensen  samlede gennem sin karriere som borgforsker på netop borgen i Vordingborg.

- Hun fik netop samlet alle trådene og kilderne, og det vil vi gerne bygge videre på, for at få en bedre forståelse, siger Nanna Holm.

Hvis de får lov at grave, og resultaterne viser det som forskeren tror, så kan det vise sig, at vores borg faktisk er ældre end de fleste går og tror. 

Der har flere gange været teorier fremme om at Valdemar den Store netop byggede borgen på et sted, hvor der var en endnu ældre borg, men om den har været fra vikingtiden og om den har været en egentlig kongeborg, der således endnu tidligere samlede hele riget, det kan vi måske få svar på, hvis museet får lov til at lave udgravninger på det fredede fortidsminde. Håbet er at de kan gå i jorden  i sommeren 2020.

Hvis det lykkes for museet og den nye ledelse, så er det også meningen at byen skal være med.

- Vi vil rigtig gerne lave det åbent, så folk kan være en del af udgravningen. De kan nok ikke få lov at være med til at grave, som de kunne da vi lavede åben udgravning ved Borgring, men vi vil gerne være der og forklare og vise,  hvad vi finder. Så det er noget alle bliver en del af, siger Nanna Holm.

 

Mere lokalt

I øjeblikket er hun i gang med at finde ting til en del af den kommende udstilling. Her vil fokus blandt andet være på flere af de lokale fund - altså dem, der er fundet ved og omkring borgen.

- Jeg har været nede i arkiverne og det er helt fantastisk med alle de her ting, siger hun og viser en sværdknop frem.

- Sådan nogle ting som et sværd, det siger også noget om hvem der har boet her. Der er også fundet mange terninger og glas. Det viser, at det har været soldater -  at det har været en garnisonsby gennem mange år, siger hun. - Men meget viser også, at det er eliten, der har været her. Det er jo ikke bønder, der havde sværd eller brugte glas, tilføjer hun.

Således vil flere af disse ting blive fundet frem så man i højere grad end tidligere får fortalt den lokale historie om Vordingborg som kongebyen og Danmarks hovedsæde gennem flere hundrede år - og måske flere end man tror - hvis de nye undersøgelser og udgravninger bliver til virkelighed.

Læs mere om den nye ledelse her

 

Nanna Holm - ny faglig leder på Borgcenteret - er i gang med at få styr på de lokaltfundne genstande til den nye udstilling. Museet håber at få lov til at lave nye udgravninger på borgen, der kan vise om vikingerne samlede riget herfra. Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Kommentarer

Vedr. ny forskning på Borgen: Det er da utroligt at man skal læse i avisen, at "de seneste reelle udgravninger på borgen er op mod 50 år gamle". Fra 1995 og de næste 15 år frem, blev der hvert år om sommeren gravet på borgen i 3 til 5 md. under ledelse at Dorthe Wille-Jørgensen. Hvis man har glemt det anbefales det at læse hendes bog "KONGENS BORG 125 års arkæologi på VORDINGBORG", udgivet i 2014. Venlig hilsen Robert Harvest Tidl. forvalter på Sydsjællands Museum

Tilføj kommentar