• www.henriks-hvidevarer.dk

Jysk hjælpeforening kan være svaret på lånekrisen i andre ”udkantsområder”

Renoveringer og huskøb har efter finanskrisen været rigtig svært i en del ”udkantsområder” og det har betydet dårligt vedligeholdte boliger, ligesom det har kostet tilflyttere i blandt andet Vordingborg. Men i den jyske by Gadbjerg har man måske fundet løsningen på landområdernes lånekrise, efter Finanstilsynet har godkendt byens eget bankalternativ - Gadbjerg hjælpeforening.

 

Pengekassen var lukket i hos samtlige banker da Ebba Glud skulle renovere sit nyindkøbte hus på Jungshoved for tre år siden. Huset var for billigt, hun var for gammel og det lå i øvrigt i et område, hvor banker og realkreditinstitutter helst holdt sig væk fra.
Og hun var langt fra alene. Rundt i hele området - og også resten af landets ”yderområder”, har de store pengeinstitutter været tilbageholdende efter krisen og det kan stadig være svært at låne penge, hvis ikke ens adresse hedder eksempelvis 2100 København Ø eller 2900 Hellerup.
Og dog - for hvis din adresse hedder 7321 Gadbjerg, så er du netop blevet en del af et unik lokalt hjælpefællesskab, hvor man trods en bolig i provinsen - 30 kilometer fra Vejle - om ganske kort tid kan låne til både reparationer af huset, ny bil eller måske endda en helt ny bolig, uden du er nødt til at snakke med en sur bankmand, der møder dig et ”nej” udstukket fra Københavnerkontoret.
I Gadbjerg har man nemlig fundet sammen om en hjælpeforening, som alle godt 600 borgere i byen skyder de penge i, de nu engang kan. Herefter låner de pengene ud til folk i byen, der har brug for et lån.
- I Vejle kører det derudaf, men Gadbjerg ligger 30 kilometer derfra og der kan man ikke få et lån. Men hvorfor skal én mand, der sidder langt væk, kunne bestemme det, siger Iben Have Thomsen, advokat, der er en af dem der står bag hjælpeforeningen, der i sidste uge blev godkendt af Finanstilsynet. Således kan de nu på ganske lovlig vis modtage indlån fra borgerne og sende dem videre til andre borgere, der bruger pengene lokalt.

 

Intet tilsyn
Netop fordi Gadbjerg kun har godt 600 indbyggere og hjælpeforeningen laver restriktioner i forhold til bopælskrav, for at være med, så er de ikke underlagt de samme tilsyn og lovkrav, som almindelige banker og pengeinstitutter er. Det er det Finanstilsynet har afgjort og det er det der åbner op for at andre byer - formentlig også her i området - kan lave egen hjælpeforeninger, der støtter og låner penge ud i lokalområderne.
- Her er flere rigtig fine ejendomme til under en million, som realkreditselskaberne ikke vil låne til. Det har vi mulighed for nu. Eller hvis man mangler en bil til at køre på arbejde, eller skal have lavet reparationer, fortæller Iben Have Thomsen.
- Det handler jo om at vi gerne vil have pengene til at blive og arbejde i området. Vi har et fantastisk fællesskab herude, siger Advokaten, der er født og opvokset i område tog er vendt tilbage for nogle år siden.
Og hun er ikke nervøs for at pengene ikke skal komme ind, så de kan gøre gavn blandt de lokale.
- Der er allerede mange positive tilkendegivelser. Der var nogen i foreningen der påpegede at de var nervøse, hvis vi skulle administrere en masse millioner, men det tror jeg nu ikke det bliver. Men det giver nogle muligheder, påpeger hun.
Gadbjerg Hjælpeforening er således godt på vej og er nu ved at blive dannet. Der er dog en række restriktioner og hjælpeforeningen må eksempelvis ikke reklamere efter kunder eller yde lån til og fra folk der ikke bor i 7321 Gadbjerg. Således bliver de en form for ultralokalt pengeinstitut, hvor naboerne hjælper hinanden - så det ikke er københavnere, der sidder i glas og stålbygninger på københavnske havnefronter, der har det sidste ord, om investeringen er ”god nok”, når der skal nyt tag på naboens hus.
Om fællesskabet i Gadbjerg bliver starskuddet til hjælpeforeninger her - det finder vi måske snart ud af.
I tilfældet med Ebba Glud på Jungshoved, så var det faktisk sådan at den lokale håndværker tilbød at hun kunne låne pengene af ham. Lidt som i 7321 Gadbjerg, hvor naboen via hjælpeforeningen gerne giver en hånd og et lån, når det kniber med at få hjælp af banken.

 

Tilbage til forsiden

Kommentarer

Altså det lyder jo som en super ting der er sket for alle de mennesker der ikke kan optage et lån hos banken, men samtidigt lyder det også for godt til at være sandt. Her skal man så passe på at de ikke lige udnytter dem til at tage lån med høje renter. Selvfølgelig kan det også være et <a href=https://www.monino.dk/>billigt lån</a> de optager, hvis dette er sagen så synes jeg det er et godt intativ der er blevet taget.

Tilføj kommentar