• www.henriks-hvidevarer.dk

Præstø-kæden. Arkivfoto

Avisen undersøger: Hvor er borgmesterkæderne?

Ny borgmester - nye traditioner. Men hvad med borgmesterkæderne, der tilsyneladende ikke er blevet luftet siden overdragelsen? Avisen undersøger om de er blevet pantsat, eller hvad planerne er...

Avisen Undersøger Hvor Knud Larsen (V), gjorde en dyd ud af at bruge borgmesterkæderne - begge to - så meget som muligt, så har man endnu haft tilgode at se det seneste valgs vinder, Mikael Smed (S), lufte de gyldne bysmykker, bortset fra da de blev overdraget ved kommunalbestyrelsesmødet i december.
Men hvor er de så? Er de blevet pantsat? Er de gemt i en hemmelig boks, eller er det for formelt med store guldkæder, for en ”rød” borgmester?
- Det handler blandt andet om planlægning, lyder det fra Mikael Smed selv, der nu mener at have brugt kæderne, siden overtagelsen. Han  medgiver dog, at det ikke er meget.
- Jeg blev faktisk spurgt til, hvor borgmesterkæden var, efter jeg havde holdt åbningstalen ved Fransk Forår, fortæller han.
Han påpeger dog, at han synes det er lidt svært, når det er de tidligere kommuners borgmesterkæder og ikke én samlet kommunes kæde. 

At vælge en kæde
Således er der to - en fra Præstø og en fra Vordingborg, mens Møn ikke havde nogen - ud over den som i sin tid blev lavet af en børnehave - men som formentlig er kommet af dage. Kæden fra Langebæk - de sidste af de fire gamle kommuners kæder - blev angiveligt stjålet lang tid før sammenlægningen og blev aldrig erstattet.
- Hvilken en skal man tage på? Jeg ville gerne at man havde en, der var for den samlede kommune, hvis det var, siger Mikael Smed, der umiddelbart gerne vil bære kæden, når det passer, men kan have svært ved at passe det ind.
- Når jeg er ude til arrangementer, så er det ofte at jeg kører direkte hjemmefra. Det betyder at jeg skal huske og planlægge det og have hentet kæden dagen før. Og det får jeg ikke altid gjort, siger borgmesteren.
- Det er ofte i børnehaver at de spørger til hvorfor jeg ikke har en borgmesterkæde. Der tror de så også nogen gange at borgmesteren går med sabel, så der bliver de lidt skuffede, siger han.

Børn kan lave den
Ifølge borgmesteren er de to kæder i øvrigt låst behørigt inde et hemmeligt sted, og borgmesteren garanterer at der ikke er planer om at pantsætte dem eller lignende. Til gengæld så han gerne at man fik en samlet kæde, hvis der var økonomi til det.
- Men den fra Møn, var lavet af børn, så det kunne da være man kunne gøre det igen og få lokale børn til at lave et udkast til en samlet borgmesterkæde, siger han. Og det fik han faktisk til Sankt Hans, hvor en spejder i Kastrup havde flettet en af piberensere og den var med rundt, den aften.
Før Knud Larsen var det primært Vordingborgkæden, der blev brugt, men Præstøkæden blev fundet frem og brugt ved flere lejligheder. 
Da avisen skrev om kæderne tilbage i 2014, påpegede Knud Larsen dog også at det ville give god mening at have en samlende kæde, men at ønsket måtte komme fra borgerne, hvis det var, da han ellers mente at det ville være at rutte med pengene.

Tema: 
Avisen Undersøger

Præstø-kæden. Arkivfoto

En alternativ kæde af piberensere blev brugt til Sankt Hans. Arkivfoto

Vordingborg-kæden. Arkivfoto

Tilbage til forsiden

Kommentarer

Avisen undersøger, men får undvigende, upræcise svar: ... hvor er de så (borgmesterkæderne), er de blevet pantsat... ? Ifølge borgmesteren i artiklen, er de 'låst behørigt inde et hemnmeligt sted'. Og hvad så med Vordingborgs østlige og vestlige byporte, kunstneren Keld Moseholms små mænd ? De forsvandt vist i nattens mulm og mørke engang. Er de også 'låst behørigt inde et hemnmeligt sted' ? Er de måske (også) pantsatte ? Skal der oprettes et borgerværn, for at beskytte Vordingborgs vidtberømte vartegn, Guldgåsen, - Quistgaards skulptur af EOS, morgenrødens gudinde, - billedhuggeren Gunnar Slots særprægede statue af Kong Valdemar 2 og hans mange andre skulpturer på kirkegårdene. Vær på vagt, alle danske, alle mand som een... Ja, jeg spørger bare...

Moseholms skulpturer skrev avisen om i marts, da de blev fjernet. Læs mere her: https://www.sydtid.dk/moseholms-byporte-er-påkørt

Tilføj kommentar