Borgmester Mikael Smed håber, sagen er i gode hænder. Arkivfoto: Mads Sørensen.

”Der er grænser for, hvad vi af fællesskabets kasse kan gøre for hinanden”

Borgmester Mikael Smed (S) beder nu sin administration om en indføring i sagen om Daniel Kulonkas benprotese, men han understreger, at handicappede ikke skal regne med at få de bedste løsninger.

Kommunen I Vordingborg Kommunes handicappolitik og -visioner er det beskrevet, at kommunen vil ”være kendt for at støtte det enkelte menneske i at leve sit eget liv med fokus på identitet og selvstændighed og derved give mulighed for at deltage i alle dele af samfundet og bidrage med værdifulde ressourcer til fællesskabet”. Politisk har kommunen desuden en vision om at ”støtte borgere i at deltage på arbejdsmarkedet og dermed være en del af fællesskabet”. 
Vi har talt med borgmester Mikael Smed (S) om, hvordan de visioner stemmer overens med kommunens afslag på et Genium-knæ til Daniel Kulonka. 
Mikael Smed (S)  understreger overfor avisen, at han ikke er inde i den konkrete sag, men kun har fået en kort status fra afdelingen, der sidder med sagen.
- Jeg har ikke oplysninger om, om man har forholdt sig til hans jobfunktion, fortæller borgmesteren til avisen, men han påpeger, at det sagtens kan være den rigtige beslutning, der er taget:
- Når der er to fagfolk, der siger det samme, så er det ikke nødvendigvis det rigtige, men betyder det, at han ikke kan varetage sit job, så er det måske forkert, udtaler han.
- Vi (kommunen, red.) skal gøre det, så godt som muligt for den enkelte, fortsætter han men understreger, at kommunen skal vurdere, hvad borgeren som minimum har krav på.
- Vurderingen er jo, at det er ikke altid, man kan købe en Rolls Royce, siger han og mener, at kommunen ville gå fallit, hvis den altid skulle købe det bedste.
- Det er altid svært med handicappede; man kan altid give noget bedre, men der er grænser for, hvad vi af fællesskabets kasse kan gøre for hinanden. Om det er det, der er sket her, skal jeg ikke kunne sige, siger Mikael Smed og slutter:
- Jeg håber, sagen er i gode hænder.
Han vil dog efter at have talt med Sydsjællands Tidende rette henvendelse til kommunens social- og arbejdsmarkedsdirektør, Helle Linnet, for at få en status på Daniel Kulonkas sag.
 

 

Tager sagen op i Folketinget

Sagen om Daniel Kulonkas benprotese har skabt dønninger også på Christiansborg, hvor blandt andet SF’s Kirsten Normann Andersen er oprørt over sagens gang. Nu vil hun rejse diskussionen i Folketinget og med ministeren.

Folketinget - Hvis vi vil at borgerne skal klare sig selv, så skal vi give dem de midler, de har brug for, siger hun, men erkender, at det langt fra er sådan kommunerne agerer rundt om i landet. Daniels sag er ikke enestående.
- Hvordan pokker går det til at nogle borgere risikerer at få hjælpemidler, der ikke hjælper nok og som risikerer at skade dem og at de måske mister arbejdet, siger hun til Sydsjællands Tidende.
- Man kan godt spørge sig selv om, om det her burde ligge et andet sted og ikke i kommunerne, siger Kirsten Normann Andersen og fortsætter:
- Jeg vil forelægge sagen for socialministeren (Mai Mercado (K), red.), når der er en afgørelse i ankestyrelsen eller når du har skrevet artiklen, fortsætter hun, og påpeger, at også beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) vil blive orienteret.
- Han må også have en holdning til det her, for Daniel mister sit arbejde, når han ikke får den rigtige protese. Hvad tænker han om, at socialministeren tørrer det her af på ham, spørger hun.

Kommuner fattes penge
I øjeblikket forhandler Kommunernes Landsorganisation (KL) med staten om næste års budgetter, og Kirsten Normann Andersen håber, at kommunerne benytter chancen til at klæde KL på til forhandlingerne.
- Jeg håber kommunerne hjælper med at gøre KL opmærksom på, at de fattes penge, siger hun og er ikke i tvivl om, at når Daniel Kulonka ikke bliver tildelt det ben, der kan sikre ham en plads på arbejdsmarkedet på lige fod med andre borgere, så skyldes det ikke ond vilje, men ganske enkelt at kommunen mangler penge og derfor bevilger den næstbedste løsning.
- Jeg er også rasende på Daniels vegne - og jeg giver ikke op, før sagen er løst, udtaler Kirsten Normann Andersen.

 

Læs den foregående artikel om Daniel Kulonkas benprotese: "Benprotese kan koste Daniel arbejdet"

Borgmester Mikael Smed håber, sagen er i gode hænder. Arkivfoto: Mads Sørensen.

Folketingspolitiker Kirsten Normann Andersen vil rejse sagen overfor ministeren på området. PR-foto: Steen Brogaard.

Tilbage til forsiden

Kommentarer

Hej Har en lignende sag hvor jeg måtte kæmpe i næsten 6 måneder, med Vordingborg kommune, for at få bevilget en benprotese af samme type som den jeg plejer at få, for at kunne passe mit arbejde. Kommunen afviser og tager beslutninger helt uden at de på nogen måder har eller søger kvalificeret hjælp, de kikker kun på tal uden at vurdere indholdet af tilbyder med kvalificeret personer der ville kunne hjælpe med sammenligning, kvalitet, livskvalitet og holdbarhed af det som er i de afgivet tilbud MVH Michael

Tilføj kommentar