Spøgelser på galgebakken

Jeg er taget på besøg i den gamle villa Elysium på Næstvedvej i Vordingborg, fordi jeg har hørt, at det spøger på den gamle galgebakke, som Elysium er bygget på.


Elvin Schmidt Solberg åbner for mig, da jeg banker på villaen Elysiums hoveddør.

- Det er her, der er noget, siger han med det samme og slår ud med armene.

- En af husets tidligere beboere turde ikke gå ind af hoveddøren. Han brugte altid bagindgangen, fortsætter han og peger på en dør i tilbygningen.

 

Galgen stod i entréen

Elvin og hans familie behøver dog ikke referere til andres mystiske oplevelser i huset. De kan sagtens øse af deres egne. Da Elvin Solberg købte og flyttede ind i Elysium i 1993 oplevede han, at billeder, der netop var blevet hængt op på væggene i løbet af natten blev pillet ned igen og stillet på gulvet.

- Det skete flere gange. Her i entréen og i stuen og spisestuen, som ligger lige ovenpå, fortæller han.

Efter sigende var det i disse rum at ”den grå dame” boede. Hende har Elvin ikke selv set, men nabokonen glemmer aldrig den dag familien Solberg sad på terrassen i haven, og da hun kiggede op, så hun ganske tydeligt den grå dame gå forbi vinduet på første sal.

- Den gamle galgestamme blev fundet lige ved huset. Måske stod den i entréen, supplerer Elvins kone Mai-Britt Solberg i et forsøg på at forklare, hvor spøgeriet stammer fra.

 

Det spøger fordi…

Men der kan være mange andre grunde til spøgeriet. Villa Elysium har en grusom historie, der spænder fra oldtidens henrettelser på galgebakken, hekseafbrændinger, over militærets brug af huset under anden verdenskrig, fosterfordrivelse i 50’erne og flygtningecenter. I 1980’erne brugte nogle utilpassede børn og unge huset som deres eget. 

En af husets private beboere har desuden været lægen Poul Nordentoft, der den 28. april 1928 blev idømt tolv års fængsel for fosterfordrivelse og voldtægt. Ifølge Else Gade Gyldenkærne fra Lokalhistorisk Arkiv i Vordingborg var han desuden tiltalt for at have dræbt sin hustru af første ægteskab.

 

Spiller af sig selv

Blandt de mystiske hændelser familien Solberg har oplevet i villa Elysium er også el-apparater, der tænder af sig selv.

- Klokradioen i gæsteværelset begyndte at spille midt om natten.

Det var Elvins mor, der sov i værelset, men hun tog spøgeriet roligt:

- Ah, de gør jo ikke noget, de spøgelser, skulle hun have sagt.

- Vi havde også en ganske almindelig elkedel, der klikkede og tændte selv. Opvaskemaskinen gjorde det samme, fortæller Elvin Solberg og siger at familien også nogen gange har oplevet kulde i huset.

- Det forbinder man jo også med noget, siger han.

 

Et unaturligt lys

- Men det mest uhyggelige, var da jeg selv så et lys komme ind gennem ruden, hen imod mig, fortæller han og fortsætter:

- Det var en tåget lyskegle. Jeg så med det samme, at det var et unaturligt lys.

Alligevel begyndte han med det samme at undersøge, om det kunne stamme fra et forbipasserende fly, solen eller en anden form for genskin.

- Jeg blev ligbleg og hårene rejste sig på hovedet, fortæller han. Han fandt aldrig nogen naturlig forklaring på lyset.

 

Børn fik spøgelserne væk

I de senere år har der ikke længere været spøgeri på galgebakken i Vordingborg. Elvin og hans hustru Mai-Britt har deres egen forklaring på, hvorfor:

- Her er blevet taget så mange liv, men nu kan genfærdene se, at her er godt at være. Børn får lov at leve. Det er ok at være barn her i huset, forklarer Mai-Britt Solberg.

 

Fakta

• Villa Elysium blev bygget som bolig i 1909 på den gamle galgebakke.

• I 1920’erne skulle villaen efter sigende have været byens fine restaurant.

• I 1940’erne brugte det danske militær huset til indkvartering af soldater på Sydsjælland.

• I 1950’erne var ejendommen rekreationshjem for ”uheldige døtre”.

• I 1960’erne brugtes huset igen som privat bolig

• I 1980’erne har der dels været flygtningecenter, dels fik en gruppe utilpassede børn og unge lov at bruge villaen, som deres egen.

• I 1993 overtager familien Solberg ejendommen og benytter den atter til privat bolig.


miho


Tilbage til forsiden

Kommentarer

jeg ville rigtig gerne prøve at overnatte der for at se om man kunne opleve noget ;) tror på ånder og ville så gerne se en! :')

Jeg vil rigtig gerne besøge Elyssium, da min far Jørgen Huus’s onkel boede der i 30’erne med sin hustru - de havde drivhus på taget og jeg har et brev han skrev til min farfar, efter han ver flyttet ind til Vordingborg.

Tilføj kommentar