Vordingborg skal være gåseby

Flere halvhjertede forsøg med at markedsføre Vordingborg og hele området som kongeby, festivalby og meget andet, var katalysator for et nyt stort brandingprojekt om at gøre Vordingborg til Gåseby. Projektet er et at de mest gennemarbejdede markedsføringsprojekter for området i nyere tid - og så er det lavet af en borger...

 

 

- Når man kommer ind i byen skal man kunne smage den, høre den, lugte den. Det handler om at aktivere sanserne, så man mærker, hvilken by det er. Således lyder ordene fra Gitte Kongstad, der er kvinden bag et stort markedsførings- og brandingprojekt, der skal sælge Vordingborg som en gåseby.

- Der har været arbejdet med brandingstrategier og meget andet gennem seks år og der er ikke rigtig sket noget, påpeger den aktive kvinde, der selv var med inde over ideen med at gøre byen til kongeby. Noget der dog ikke fungerer lige så godt som en gåseby.

- Der er masser af byer, der kalder sig ”kongebyer”. Det er ikke så unikt og i forhold til handel, og merchandise, så er der ikke så mange muligheder. De problemer har man ikke med gåsen, fortælles det i brandingstrategien, hvor man både knytter an til byens vartegn - Gåsetårnet - og de kongelige elementer, men også får noget mere folkeligt og unikt - der kan sælge gøre byen som noget specielt.

Ifølge Gitte Kongstad er der kun en enkelt gåseby - i Nordnorge - og et par steder,  i Tyskland og Tjekkiet, hvor man har et gåse-rettet fokus rent bymæssigt. Men med hendes brandingstrategi for området, er alt hvad der omhandler gæs  - som kan bruges markedsføringsmæssigt - samlet i det store gennemarbejdede skrift, der er afleveret til handelsforening, politikere og flere andre turismeaktører. 

Branding-strategien, har hun nemlig lavet for at gøre noget for byen - frivilligt og for egen tid og midler. Til trods for det, er det formentlig den mest gennemarbejdede brandingstrategi, der er lavet for Vordingborg by i nyere tid.

- Jeg synes gåsen passer godt. Der er så mange muligheder, siger hun.

Selve baggrunden med kobling til det eksisterende gåsetårn - de i øvrigt mange gæs her er på egnen, er således  lagt frem og i skemaer, ligesom der er hentet eksempler på muligheder fra hele verden. Gåsen sættes i forbindelse med venlighed og godmodighed, og efterhånden også en vis intelligens i forhold til bedagede udtryk som at være dum som en gås, der egentlig ikke er ret og rimelig.

- Gæs er ganske intelligente dyr, det er der lavet flere undersøgelser om, påpeger hun.

 

Op til embedsværket

Strategien fortæller også om  mulighederne  som  gåsen giver kulinarisk,  om brugen rundt i verden, om  indretning fysiske byrum med gåsedesigns, bannere, udsmykning, gadekunst, legepladser, markeder og handelsmuligheder eller en mulig gåsepige. Alt sammen planlagt ned til placering og mindste detalje.  Selv plakater, markedsføringsslogans, guldæg-idéer og i den mere kuriøse afdeling om gåsen ”Fætter guf”, som der er oprettet en hel filosofisk retning omkring. Eller hvad med idéene om at genoplive Vordingborg gåselaug der i 1950’erne var en af områdets førende loger, eller måske gøre Lindholm til en gåseø. Og så er der idéen til en børneguide i form af en gås og en lille nissepige...

Idéenrne vælter frem og det hele er samlet i en mappe og i øvrigt sat op mod ideen med Vordingborg som kongeby.

I følge Gitte Kongstad, har der været positive tilkendegivelser fra både handelsliv og politisk side, og arbejdet er nu lagt ud til embedsværket omkring ”de røde løbere”, der måske her har fået en idé, der kan gøre lidt nytte og rent faktisk udvikle byen.

- For mig handler det om processen om at man enten må skyde gåsen eller give den vinger, lyder det fra Gitte Kongstad, der mener at det er på tide, at der gøres noget, for at give Vordingborg sit eget  ordentlige brand.

Vordingborg som gåseby er i øvrigt en del af at se hele kommunen som kulturkommune, hvor Gitte Kongstad har foreslået at Præstø bliver en Guldalderby og Stege brandes som Hjerternes by.

 
Tilbage til forsiden

Kommentarer

Vordingborg ER gåsetårnets by Stege skal beholde sildene som varetegn og Præstø Antonitterne

Tilføj kommentar