Dommer lægger fløjten på hylden

FODBOLD Søndag den 29. oktober pakker Bill René Hansen tasken for sidste gang, for en kamp på Panteren mellem Vordingborg IF og Kastrup i U19-rækken er din sidste opgave i en lang og aktiv dommerkarriere, som begyndte at spire tilbage i 1983.

Fra serie 3 til 1. division
- Jeg stod altid på sidelinjen som reserve og så sagde en god ven i Kastrup GIF, at jeg skulle da være fodbolddommer i stedet.
- Der gik lige nogle år, før jeg for alvor begyndte at dømme, men det hele tog fart i 1987, hvor jeg begyndte at fløjte under det daværende Københavns Boldspil Union, fortæller Bill René Hansen.

Valgte linjedommervejen
Som dommer tog det otte år at rykke fra serie 3 til 1. division og i året 1997 skulle Bill René Hansen træffe et valg. Enten skulle han fortsætte som dommer, eller også skulle han være linjedommer, for som FIFA-dommer kan man ikke være begge dele. Bill René Hansen valgte linjedommervejen og det er et valg, som han aldrig har fortrudt, for det valg sendte ham også ud i den store verden.
Det blev til samlet 16 år som liniedommer i Superligaen, landspokalfinalerne i 1999 og 2009, og til 11 år med store internationale kampe i UEFA og FIFA-regi.

137 internationale kampe
- Sammen med Claus Bo Larsen var jeg kandidat til både EM og VM-slutrunder, hvilket dog ikke lykkedes, men vi har altid glædet os over, de kampe, vi fik tildelt.
- Ud af de i alt 137 internationale kampe husker jeg bedst play-offkampen mellem Uruguay og Australien. En kamp der blev spillet i Montevideo, hvor vinderen kvalificerede sig til VM, fortæller Bill René Hansen.
Det danske dommerpar fik tildelt kampe i flere slutrunder, der blandt andet talte semifinalen ved VM for klubhold i Japan, U-20 VM-slutrunde i Holland, semifnale ved U-21 slutrunde i Schweiz og EM-slutrunde i Danmark.
- Og så har vi dømt tre kampe ved de Oceaniske mesterskaber i Adelaide, herunder kampen mellem Australien og New Zealand, fortæller Bill René Hansen, som kan opremse et hav af mange internationale opgaver.
- Udover VM og EM-kvalifikationskampe fik vi også kampe i Champions League, hvor jeg blandt andet havde mit livs kamp på Nou Camp i Barcelona og så har vi dømt afgørende kampe i Rusland, Ukraine, Libanon og Qatar, fortæller Bill René Hansen.

Bedste lederuddannelse
Helt skippe dommergerningen gør Bill René Hansen dog ikke. For et år siden blev han formand for DBU´s Eliteuddannelse og udviklingsgruppe og han sidder også med i DBU´s Elitedommergruppe og indrangeringsgruppe.
- Det har hele tiden være min plan at stoppe i tide og nu lægges fløjten på hylden og jeg vil bruge mere tid på flere motionsløb samt udvikling og arbejde med vores elitedommere. Og så ser jeg frem til at få nogle fodboldfri dage i weekenden, fortæller Bill René Hansen.
UEFA har på deres talentdommerkursus i Schweiz benyttet sig af Bill René Hansen gode evner og den internationale kontakt er han fastholdt gennem opgaver for de udenlandske dommere samt for det danske landshold.
- Dommergerningen er og bliver den bedste lederuddannelse og den har givet mig så mange oplevelser og venskaber over hele verden, som jeg ikke vil være foruden. Derfor er det også vigtigt for mig at slutte ringen i Vordingborg, hvor jeg spillede i mine ungdomsår, fortæller Bill René Hansen.

Tilbage til forsiden

Kommentarer

Tak til Bill for gode oplevelser årene og pø pøj med dit dommerotium. Det har altid været en fornøjelse at møde dig både i min aktive tid og i tiden som dommerudvikler! Og helt stopper du jo ikke – godt for dansk fodbold, at du nu er i gang med den store opgave det er, at udvikle Danmarks kommende topdommere. Jeg er sikker på, at din indsats både vil gavne dommerstanden og samtidig være til stor glæde for dig selv. En fløjtende hilsen Ole Bjerre (19705)

Tilføj kommentar