Dagplejechef i Vordingborg Kommune. Michael Juliussen. Arkivfoto

Chikane eller med loven i hånd

Vordingborg Kommunes dagplejechef beskyldes af forældre for at have chikaneret en nu fyret dagplejer i Bårse. Selv siger dagplejechefen, at de oplevede hændelser skyldes stramninger i lovgivningen, der nu håndhæves for alle.

 

Bårse/Kommunen David Sørensen, der indtil nytår har fået sin datter passet hos en nu fyret dagplejer i Bårse, fortæller, at han synes, dagplejeleder Michael Juliussen nærmest har chikaneret dagplejemoren. Han fortæller således, at legehuset måtte kasseres, med den begrundelse, at der ikke var en brandudgang; en anden gang stod ukrudtet for højt i haven og malingen i værelset, hvor børnene opholdt sig, var for dyster; også et slidt legetæppe på gulvet måtte fjernes, og der måtte ikke lægges et nyt tæppe ind. Ifølge David Sørensen er den store sandkasse i dagplejen også blevet taget ud af brug, fordi ledelsen ville have den overdækket, når den ikke er i brug. David Sørensen forstår ikke begrundelsen, for, som han fortæller, har dagplejemoderen investeret i en mekanisme, der udsender en lyd, der skræmmer kattene væk, så de ikke besørger i sandkassen.
- Når jeg kører forbi Børnehuset og børnehaven i Bårse er deres sandkasse aldrig dækket til, fortæller David Sørensen, der derfor ikke forstår argumentet fra ledelsen. Han fortæller, at ledelsen efterfølgende kom med en ny sandkasse til dagplejemoderen på 120x120 centimeter og som havde låg.
- Hvordan kommer du fire børn ned i den, spørger David Sørensen og refererer til at børn gerne vil lege samme sted.

Nye ens regler for alle
Dagplejechef Michael Juliussen afviser overfor Sydsjællands Tidende beskyldningerne om chikane og forklarer, at hver af de nævnte sager bunder i kommunens sikkerhedsregler, der er baseret på lovgivningen.
- Det er politisk vedtagne regler, som jeg skal administrere, siger han og fortsætter:
- Her skal vi blandt andet kigge på æstetik, de fysiske rammer og læringsmiljø, fortæller Juliussen, der med udgangspunkt i loven synes det er lykkedes at højne standarden samlet set. Nogle ting har dagplejerne selv måttet bekoste, andre har kommunen betalt.
- Vi har gjort store indkøb, siger dagplejechefen, der også glæder sig over at der eksempelvis nu spises økologisk i kommunens dagpleje.
- Er der ikke malet i mange år eller er der et gammelt tæppe, der burde udskiftes, så har vi opfordret til det, siger han og fortsætter:
- Dagplejerne har et fradrag på 60 procent af deres løn til el vand, varme, vedligehold og bespisning. Vi er derfor i vores gode ret.
Det gamle tæppe, dagplejemoderen ikke fik lov at erstatte med et nyt, var ifølge Michael Juliussen et væg-til-væg tæppe.
- Vi anbefaler, at man lægger trægulv. Det er bedre at have et gulv, man kan gøre rent og så mindre tæpper til leg og aktiviteter, siger Juliussen, der også mener at der netop efterfølgende blev leveret sådan et tæppe.
Den konkrete sag med legehuset, der skulle fjernes fra dagplejen, forklarer Michael Juliussen bunder i loven.
- Har et legehus en dybde på to meter, så skal der være en flugtvej, siger han og fortæller, at dagplejere også for nylig er blevet pålagt at opsætte hegn omkring deres drivhus, fordi børn ifølge reglerne ikke må kunne risikere at komme tilskade på glasset. Her er desuden klare regler om, hvor høje hvilke hegn skal være.
- Et fast hegn skal være minimum 90 centimeter højt, men har du et trådhegn, der er noget mere vakkelvornt, skal det være minimum 110 centimeter, fortæller han.

Generel tilfredshed
Michael Juliussen erkender, at flere dagplejere er blevet pålagt store omkostninger for at leve op til loven - også selvom kommunen i mange tilfælde også har bidraget.
De regler, han administrerer efter, gælder i dag for både private og kommunale dagplejere, og han oplever generelt stor tilfredshed blandt  dagplejerne med hensyn til, at alle nu vurderes ens og i øvrigt efterlever de nye love, der kommer.
 

 

Læs også "Forældre bekymrede over dagplejefyring".

Dagplejechef i Vordingborg Kommune. Michael Juliussen. Arkivfoto

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar