• www.henriks-hvidevarer.dk

Der er godt gang i den, når ballonerne bliver slået rundt mellem deltagerne. Foto: Mille Holst

Bruger fritiden på at lege med de gamle

En pige i sjette klasse på Bogø Kostskole skaber glæde blandt beboerne på Fanefjordcentret, men hun nyder også selv timerne i selskab med de ældre. 

Askeby Anna-Sif Toftegaard er ikke en helt almindelig  pige i sjette klasse på Bogø Kostskole. Så tit hun kan, tager hun nemlig efter skole bussen til Fanefjordcentret i Askeby, hvor hun tilbringer eftermiddagen i selskab med de ældre beboere. Sammen spiller de brætspil, ballon eller bold, og hver gang afsluttes med kaffe og kage og en snak i plejecentrets café.

Grin og leg
Vi møder Anna-Sif, da hun træder ind i plejecentret, og hun tager os med det samme med rundt til de forskellige beboeres lejligheder. Hun spørger hver enkelt personligt om han eller hun vil være med til at lege - det vil nogen gerne, andre melder af forskellige årsager fra denne dag.
Tilbage i plejecentrets café sætter Anna-Sif gang i lidt boldkast og efterfølgende skyder de balloner til hinanden. De ældre får varmen og pulsen op mens de slår til de to balloner, og legen får smilene frem hos både dem og hos Anna-Sif.
Legene træner de ældres balanceevne og reflekser og eksempelvis vendespillene træner hjernen. 
- Man leger og glemmer at man gør noget, man ikke plejer at turde, fortæller plejecentrets bevægelsesagent Tine Laulund Hansen, der er rigtig glad for Anna-Sifs besøg, der finder sted i al fald én gang om ugen. 

Her kan man være sig selv
Da Anna-Sif i januar hørte, at plejecentret søgte efter unge besøgsvenner til de ældre meldte hun sig straks.
- Jeg tænkte, at de gamle også skal have noget at lave, når de kommer på plejehjem, siger hun, men hun lægger samtidig ikke skjul på, at hun nyder de ældres selskab.
- De er søde. De spørger meget ind til mig, min skole, hvor jeg bor og så videre, fortæller hun, og netop de spørgsmål lærer også hende noget:
- Jeg lærer at snakke med andre mennesker, nogen jeg ikke kender, siger hun, men får også noget helt andet ud af selskabet med de ældre:
- Det er her, jeg kan være mig selv, siger hun.

Der er plads til flere
Bevægelsesagent Tine Laulund Hansen på plejecenter Fanefjord er begejstret for Anna-Sif Toftegaards besøg, og hun håber, at der med tiden vil komme endnu flere børn og unge og lege og spille med de ældre.
- Så kan der være flere, der spiller spil og leger samtidig, siger hun.
 

Der er godt gang i den, når ballonerne bliver slået rundt mellem deltagerne. Foto: Mille Holst

Anna-Sif Toftegaard fra Bogø kommer mindst en gang om ugen på besøg på Fanefjordcentret for at lege og spille spil med de ældre beboere. Her ses hun mellem Jonna (tv.) og Karen (th.), der fylder 103 år til maj. Foto: Mille Holst

Al leg og spil afsluttes med kaffe og kage og en hyggelig snak rundt om et af centrets caféborde. Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar