Bro for vindmøller

Politikerne havde både Storstrømsbro og vindmøller på menuen til kommunalbestyrelsesmødet.


- Vi kan næsten konkurrere om at sige hvor dårlig den er, men den er foreløbig skudt et par år, lød det fra borgmester Knud Larsen (V), der egentlig skulle  vedtage en ”partnerskabsaftale”, hvor de omkringliggende kommuner skulle samarbejde om de mange opgaver og arbejdspladser, der skulle komme, når der blev bygget ny Storstrømsbro. Den blev som bekendt sendt til hjørne fra Christiansborg.

- Det er særdeles utilfredsstillende, mente borgmesteren, der påpegede at han havde sendt brev til finansudvalget medlemmer.

Også oppositionsleder Mikael Smed (S), mente at man samlet fra kommunalbestyrelsen skulle sende et brev  for at understrege vigtigheden af byggeriet. Heino Hahn (DF), mente at man skulle stille spørgsmål til om de cyklende og gående, nu skal til at gå på vejbanen, inden Poul A Larsen (S), påpegede at det kunne han sige til sit eget folketingsmedlem, René Christensen, fra Guldborgsund, der som den lokalvalgte københavner Marcus Knuth (V), tilsyneladende ikke har gjort noget for få broen igennem.

- René Christensen synes åbenbart det var en god idé at undvære broen, lød det fra Poul A. Larsen.

Til gengæld var der anerkendelse til Knud Larsen, fra partifællen - og ham der håber at blive hans efterfølger i borgmesterstolen, til næste valg.

Michael Seiding Larsen (V) roste således borgmesteren s evner til at få Storstrømbroen sat i gang.

- Knud gik til politikerne på landsmødet (Venstre landsmøde i sidste weekend, red.). Så cadeau til Knud, sagde politikeren, der i dagens anledning også havde taget familien med på tilskuerrækken. 

 

Møller i mosen

Om broen bliver bygget, kunne der selvfølgelig ikke træffes beslutning om, men noget der rykkede endnu nærmere er vindmøllerne, der ellers blev sendt til hjørne, efter Naturstyrelsen underkendte planerne ved Koster Vig.

Nu er de startet forfra.

- Og vi har ikke reduceret ambitionerne, lød det fra teknikudvalgsformand Thomas Christfort (K), der påpegede at en ny plan skal finde ud af hvor man skal placere møller på samlet godt 40 megawatt - 13 i alt.

- Borgerne må rådgive os og forhåbentlig mere end, at de ikke vil have dem i baghaven, sagde han, inden ”idefasen” blev sendt i otte ugers høring.  Kun det danske folkeparti var imod.

- Vi er mod kæmpevindmøller. Der er mulighed for at købe sig ind på nogen i Jylland, hvor de elsker vindmøller. Det tæller også i vores kvote, påpegede Heino Hahn (DF), inden Else-Marie Sørensen (SF), satte gang i en støjdiskussion, for hvorfor beregner man vindmøllestøj, i stedet for at måle dens gener? Og hvad med den rapport om den såkaldte lavfrekvente støj som møllerne udsender? Den skulle komme nu her snart.

- Men sådan er reglerne, mente Thomas Christfort. Det kan man ikke lave om på som kommune, mente han.

Også møller ved havnen  på Masnedø, var oppe at vende, hvor planen er, at der skal være en to-tre stykker, men vendt mod Orehoved, i stedet for Ore, som det tidligere har været planerne.

Møllerne er nu i høring frem til den 6. januar. I alt er planen at 13 møller på 150 meter skal op og Køng mose, samt Barmosen ved Ørslev, ser du til at passe bedst til kriterierne om afstand med videre. Tidligere blev Køng mose ellers sat på hold, fordi det kolliderer med møllerne ved Store Røttinge, men nu er de altså med i planerne igen. Rosenfeldts områder, samt Nordfeldt på Møn NØ , er også er i spil.

 

Ingen kritik af ansatte

- Hvor mange gang i 2016, skal man betale for forgæves tømning, spurgte borger Jørn Rasmussen, under spørgtiden. Endnu engang forsøgte Masnedømanden at kæmpe sin sag, men politikerne fejede ham igen af.

- Vi har haft en dialog med dig. Vi er ikke enige, lød det fra Thomas Christfort, mens borgmester Knud Larsen, udgød sin indestængte vrede over at Jørn Rasmussen formastede sig til at kritisere kommunalt ansatte.

- Hvorfor gør du det? Kan du ikke holde nallerne fra kommunens ansatte og lade være at kritisere dem, lød det fra borgmesteren 

 

 

 

 

Kommunalbestyrelsen kort

Politikere hørte om rådhus og aquapark

Forud for kommunalbestyrelsens møde i torsdags, var  der indføring i et par af de kommende projekter. Således var der en times oplæg om den - måske - kommende Aquapark ved Stege Sukkerfabrik, ligesom politikerne blev sat ind det kommende rådhusbyggeri - eller ”erstatningsbyggeri med borgeservice” der skal ligge i Vordingborg på Valdemarstorvet. Endnu har politikerne dog ikke følt, det skal deles med offentligheden, men der skulle være valgt en rådgiver på rådhusprojektet.

 

Faglokaler på  Steges skole

- Da man byggede Stege skole for 10 år siden, der sparede man på faglokalerne, så der kan kun være en halv klasse af gangen,  sagde Birgitte Steen Jørgensen (B), der kunne glæde sig over at skolen nu får sine nye faglokaler. Det er biologi, fysik og kemi, der for 700.000 kroner nu skal blive til naturfagslokaler.

 

Computermillioner

- Lix-tallet er relativt højt på denne indstilling, men det handler om det brud, der skete med kommunedata, som ikke længere har monopol, lød det fra Knud Larsen (V), da det kom til punktet med den sexede overskrift:  ”Bevillingsmæssige konsekvenser af det igangværende monopolbrudsprogram på it-løsninger”. Uanset lix-tal og overskrifter sagde politikerene ja til indkøring af nye it-systemer, der kommer til at trække en god flok ekstra milioner på kommunekontoen over de komende år.

 

Vand-panter

- Der er tre prækvalificere, det bliver 25 gange 25-meter bassiner med ti baner, familieafdeling og leg, lød det fra Michael Seiding Larsen (V), der læste op om alle herlighederne på Solbakken, hvor Panteren får vandhus. Beslutningen om byggeriet skal træffes til februar, hvor økonomi og drift kommer til at vægte mest (begge 40 procent). Det ærgrede Mikael Smed (S), der gerne havde set at funktionerne blev vægtet med mere end 20 procent, men alle var glade. Også da borgmesteren suspenderede mødet i et minut for at få bekræftelse fra Niels Fog på tilhørerpladserne om, at der kommer et varmtvandbassin.

 

Låne-kompromis

- Man må sluge et kompromis engang imellem, sagde John Pawlik (DF), da  alle kunne godkende såkaldte mikrolån, så folk på revalidering kan få mulighed for at starte egen virksomhed. Tidligere var flertallet nemlig imod, men i et samarbejde med Næstved, skulle den være god nok.

 

Private leverancer

- Der er en der er stoppet, men der er to nye på vej, sagde Heino Hahn (DF) om de private aktører, der er begyndt at komme flere af på socialområdet, hvor de især leverer hjælp til ældre. Det var generelle kontrakter, der skulle godkendes, og Helle Mandrup Tønnesen (Ø) , var bekymret over den stigende privatisering og den relativt lille garanti, på 50.000 kroner, som man skal stille som privat udbyder.

- Måske skulle man kigge på det, så man stiller en garanti per kunde, foreslog Poul A. Larsen (S), inden godkendelsen.

 

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar