Budgetforhandlingerne er i fuld gang i Vordingborg Kommune. Foto: Michael Thønnings

Borgmesteren er ”enig om retningen” men Venstre har budgettet klar

Borgmesteren holder budget-kortene tæt til kroppen, efter den første forhandling, mens Venstre er mere konkrete og klar med et budget, hvis ikke byrådet bliver enige på torsdag.

Kommunen - Vi er enige om retningen, hvis vi vil styrke kommunen. Det kræver flere unge i uddannelse og arbejde og øget bosætningsfokus, hvor vi får borgere hertil, siger borgmester Mikael Smed (S) omkring det kommende budgets ”retning”, men er så heller ikke meget mere meddelsom i forhold til hvad man så vil gøre af indsatser og bruge på penge på, for at få unge i arbejde og få flere til at flytte hertil.
- Det tager vi interne drøftelser om, men vi har nogle kort på hånden, siger han.
De første forhandlinger om det kommende - og kritiske - budget er i gang, med intro forrige mandag og reelle forhandlinger og borgmesteroplæg i torsdags. På torsdag den 10. oktober skal ”slaget så slås” og de egentlige forhandlinger ske.
Hvilket måske virker lidt mærkeligt, for allerede i morgen, onsdag, skal budgettet førstebehandles af kommunalbestyrelsen, men borgmesteren forklarer, at det mere er formelet og at det er det ”gamle budget” der sendes videre, mens det nye og ønskede ændringer, først kommer ind før andenbehandlingen.
- Men jeg håber at vi bliver enige på torsdag, siger han.
Af konkrete ting nævner han dog at der ser du til være enighed om at det specialiserede socialområde - der de sidste par år har fået en del  tillægsbevillinger - nu skal tilføres 15 millioner. Samtidig vil man give DGI Huset - der stort set hvert år siden før det blev bygget, har fået tonsvis af ekstra  penge -  yderligere 2,3 millioner, fordi de stadig mangler penge.
- I forhold til anlæg så vil vi prioritere Mølleporten i Stege og det nye vejforløb der. Der udover har vi to nedslidte daginstitutioner i Præstø, hvor vi gerne vil bygge en ny institution, siger borgmesteren.
Det koster dog nogle penge og her er man enige om større - men relativt uspecificerede besparelser - fra ”kan og skal”-analysen, der måske kan hente fire millioner årligt, og en BDO-analyse, man lavede på sundheds og omsorgsområdet, der ”effektiviseres”, så man ikke behøver at ansætte cirka 11 medarbejdere, hvilket skulle spare omkring 4,5 millioner. Til gengæld  er nedlæggelsen af Bårse skole og Kalvehave børnehus hevet ud igen.
Alle besparelser skal dog - indtil videre - findes i det sparekatalog som forvaltningsdirektørerne lavede i april, for der er ikke kommet alternative forslag med, selvom flere høringssvar har peget på idéer. 
Håbet er dog, at der kommer et større statsligt tilskud, der kan reducere de cirka 28 millioner, der skal findes, hvis man tager højde for udvidelsesønskerne, der er fremsat.
Her er planerne for et nyt rådhus en X-faktor.
- Alle ved godt der er en tidsfaktor og vi er  enige om der skal træffes en beslutning, men ikke om det skal være i år, siger Mikael Smed, der påpeger at det er en fejl, at rådhussagen er med på onsdagens kommunalbestyrelsesmøde.

Opposition har budget
Fra oppositionen holder man også lidt igen med konkrete krav, men Venstre har et færdigt budget, som de regner med at bringe ind, hvis man ikke bliver enige på torsdag.
- Det er et budget i balance og det synes jeg fint de andre partier kan tilslutte sig, siger chefforhandler Michael Seiding Larsen (V).
Han påpeger at man er enige om mange ting, men at i forhold til anlæg, der er der nogle hurdler.
- Smed vil jo gerne have et rådhus, og det synes vi er rigtig mange penge, men vi har ikke taget endelig stilling, siger han og påpeger at der er mange stor anlægsplaner, som V ikke helt er klar på at gå i gang med nu her.
I forhold til besparelsen har de dog ret klare holdninger.
- Der må man høste de lavest hængende frugter. Der er nogle ting som er meget borgernære, som vi ikke kan spare på. Juletræer og nedlæggelse af boldbaner og fjernelse af blomsterprogrammer, det er noget, der betyder meget for borgerne, men som er meget små besparelser, siger Michael Seiding Larsen, der er klar med flere penge til skolområdet, som er et af kommunens store problemområder.
- Der vil vi give et ekstra løft, men det skal vær elevrettede tiltag.
- Vi hører jo eksempler med at der ikke er sytråd i håndarbejde og de ikke kan få skinke på pizzasneglene. Det skal der være plads til. Men penegen skal være til eleverne og ikke til administration, siger han.
Også i forhold til idrætshallerne har oppositionslederen en klar holdning.
- Idrætshallerne trænger til et løft. Det kan vi jo se på  facilitetsanalysen.
Hvad vil de sige konkret - der er jo afsat 1,5 million  årligt?
- Det vil vi nok næsten tre-doble. Vi er nødt til at gøre noget. Konkret med Vordingborghallen, der skal den ikke lukkes og man kan komme rigtig langt for en halv eller en hel million her. Det gælder også Flexhallen i Stege, siger han.
Hvad der ellers er af ønsker og planer og hvad man kan blive enig om, det bliver nok først afgjort på torsdag, hvor begge parter håber på at lukke budgettet i enighed. 
Her har S med sine 13 ud af 29 kommunalbestyrelsesmedlemmer dog fat i den lange ende, mens V forhandler ud fra eget budget, ligeså vel som det andet oppositionsparti, DF, der tilsammen kan mønstre 11 medlemmer.
En konkret ting, der forventeligt ligger fast er dog, at der ikke kommer nogen stigninger i skatten eller grundskylden. Til gengæld er der ikke noget på plads i forhold til de foreslåede markante nedskæringer på ældreområdet og planerne om helt at droppe al kommunal information til borgerne via aviser. 

Budgetforhandlingerne er i fuld gang i Vordingborg Kommune. Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar