Borgmester oplever unges fest i parken: Det kan vi ikke byde vores borgere

Vordingborgs borgmester er klar til at lave restriktioner for brugen af Rådhusparken efter at han i fredags oplevede de unges fest fra et af nabohusene. Beboerne i området krydser fingre. De håber på en løsning.

 

Beboerne omkring Rådhusparken har gennem flere år været generet af støj og affald, når de unge samles i parken både i weekender og på hverdage i sommerhalvåret. Allerede i starten af april skrev et halvthundrede husstande omkring Rådhusparken under på et brev til Vordingborg Kommune, hvor de bad om, at man i år kunne finde en løsning på den høje musik, de unge spiller i parken, når de henover sommeren samles dér. De påpeger nemlig, at der ikke længere er tale om fredagshygge med en øl efter skoletid, men flere timers høj musik, skrål og larm til ud på natten - også på hverdage.
- Vi kan aldrig komme hjem fra arbejde og sidde i haven og nyde en sommeraften eller weekenden, og selvom vi har alle døre og vinduer lukket, så er musikken nogengange så høj, at vi slet ikke kan høre fjernsynet, fortæller en af naboerne til Rådhusparken, som ønsker at være anonym af frygt for chikane. Han mener at én af de helt store problemer er, at der ikke er nogen, der er ansvarlige for festerne og dermed heller ikke en, man kan henvende sig til som generet borger. En anden borger, som også ønsker at være anonym supplerer:
- Det er ok med pigeskrål og snak, men de skal lade være at smadre flasker og spille høj musik.
Da Vordingborg Kommune svarede på borgernes brev, var det med en opfordring til at henvende sig til politiet, hvis de føler sig generet. Det har borgerne så gjort, og Lars Harvest fra Sydsjællands og Lolland-Falsters politi bekræfter, at der i år har været en eksplosiv vækst af henvendelser fra borgere, der føler sig generet af de unges fester i Rådhusparken. Han understreger overfor avisen, at folk endelig skal ringe, hvis de bliver chikaneret af høj musik, men han opfordrer samtidig grundejerforeningen i området til at finde en løsning sammen med kommunen.
- Det er kommunen, der må bestemme, hvad der må ske på det område, siger han, men pointerer, at det er svært for politiet at gøre noget ved problemet.
- Problemet ved Kvicklysøen er jo, at det er en ny ung, der spiller musik her fra dag til dag.

 

Borgmester vil gribe ind
I fredags var den så gal igen. Gymnasiets 1.G’ere holdt fest i parken med høj musik fra midt på eftermiddagen - trods regnvejr.
Det fik en af beboerne i ældreboligerne i nærheden til at invitere borgmester Michael Seiding Larsen (V) på kaffe, så han med egne øjne og ører kunne erfare, hvad det er, borgerne er så utilfredse med. Det takkede borgmesteren ja tak til og han var mildest talt rystet bagefter. Den tid, han var om at drikke en kop kaffe hos borgeren, oplevede han en af de unge sidde og tisse og to andre, der kastede op - lige udenfor vinduerne. Desuden spillede de unge vikingespil med tomme flasker.
- Det her det bliver vi simpelthen nødt til at gøre noget ved. Det her kan vi ikke være bekendt overfor vores borgere, siger han til Sydsjællands Tidende umiddelbart efter besøget. Som minimum vil han have gjort noget ved støjniveauet.
- Det er jo planlagt det her, fortsætter han og refererer til det musikanlæg de unge har med til festen og som er placeret kun ganske få meter fra en af nabohusene. Borgmesteren understreger dog, at han ikke alene kan tage nogen beslutninger om, hvordan problemerne løses, men han forventer, at økonomiudvalget på sit møde i indeværende uge finder en løsning. Selv er han i alt fald klar til at lave restriktioner for brugen af parken.

 

Gode intentioner, men...
De unge selv er også åbne overfor dialog. I al fald de unge, Sydsjællands Tidende mødte i parken i fredags.
Sidste uges skriverier om svineriet i Rådhusparken, har gjort indtryk på de unge. Det har ikke stoppet festerne, men de unge fortæller til avisen, at de har fået udleveret ekstra sorte affaldssække på gymnasiet og de vil forsøge at rydde ordentligt op efter sig undervejs. Og så lover de at kigge ned lørdag, for at sikre at parken ser ordentlig ud til byens andre borgere. Det fortæller Siv Jørgensen, Freya Bay og Sara Henriksen, da vi møder dem til fredagens fest i Rådhusparken.
- Vi vil gerne kunne være her også fremover uden klager, siger Sara Henriksen og de unge foreslår at festerne fremover organiseres, så klasserne på skift skal komme og rydde op dagen efter.
Fredagens fest gik dog ikke helt som de unge selv havde håbet, så kommunens folk måtte i arbejdstøjet lørdag og samle og fjerne affald.

 

Politiet uddelte bøder
Heller ikke støjniveauet fandt de unge en løsning på og allerede iløbet af fredag eftermiddag måtte politiet rykke ud på grund af henvendelser fra parkens naboer. Politiet bad de unge om at skrue ned for musikken og i det hele taget dæmpe sig, men klokken 19.30 måtte patruljen igen forbi og denne gang bad de de unge om at skrue helt ned for musikken.
- Generelt var der god dialog med de unge mennesker på stedet, men der var to, som ikke helt kunne finde ud af det – de fik begge en sigtelse efter ordensbekendtgørelsen, meddeler Sydsjællands- og Lolland-Falsters politi i sin døgnrapport.

 

Tager en alvorlig snak
Rektor på ZBC, Ann Descroix, hvis elever den kommende fredag er inviteret til fest på skolen, fortæller til Sydsjællands Tidende:
- Vi kommer til at snakke med eleverne om det her, og til næste samling (som er i starten af september, red.) bliver det her klart et emne.
Hun er fortaler for at der bliver sat nogle små sjove skilte op i parken, som med humor skal minde de unge om at bruge affaldsposerne, men hun vil også skrive ud til de unges forældre, for selvom skolen påtager sig sin del af ansvaret, så mener hun også forældrene stadig har et ansvar.

 

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar