Lisa Vorsig lever som buddhistisk nonne, og nu inviterer hun andre - troende såvel som ikke-troende - ud til hjem ”Nuet” for at hjælpe dem med at blive mere opmærksomme på deres egne tanker og handlinger i hverdagen. Foto: Brian Romberg

Bliv bevidst om dit liv

Lisa Vorsig - der også har navnet Sister Sunyata - har i snart fem år levet som buddhistisk nonne. Nu inviterer hun til bevidsthedstræning ved Avnø Fjord for de, som vil lære at leve mere i nuet og blive mere selvbevidste i en tid, hvor stress og jag er hverdag og mere vil have mere.

Lundby Tøjet er brunt, og ellers trækker hun i gråt. Frisuren er vist dét, man kalder plysset, for det er lidt tid siden, hun har kronraget sig. Lisa Vorsig er praktiserende zen-nonne og har været det i snart fem år.  Dertil hører nonneløfter, som også indebærer et liv i cølibat. 
- Jeg ville gerne leve et simpelt liv. Jeg ser fuldt cølibat som en gave, og det er ikke en bodsøvelse. Det er befriende at slippe for forfængelighed og bekymring om, hvorvidt man mon skal have botox i ansigtet, ler Lisa Vorsig, der som nonne også har valgt at leve alene med sine to hunde i hjemmet, som hun kalder ”Nuet”, omgivet af marker og med smuk udsigt til Avnø Fjord. Her dyrker hun jorden og nøjes med at tage til byen for at handle én gang om måneden. 
Fordybelsen i zen-buddhismen er for alvor kommet med pensionisttilværelsen, og nu tilbyder hun - ganske gratis - bevidsthedstræning i hjemmet og de naturskønne omgivelser. 
- Det handler ikke om at blive omvendt til buddhist, men om at øve sig i at være opmærksom - på sine tanker og handlinger. Har man lyst til at deltage, er det i praksis meditationer. De kan være siddende, gående og spisende, forklarer Lisa Vorsig, som også benytter sig af øvelser i ’mindfulness’.
-  Det er morallære, der kan hjælpe os med at styre vores grådighed, ubetænksomhed og stress, siger nonnen og forklarer:
- Mange gruer for fremtiden eller er i fortiden. Det gælder om at være i nuet, og det kan man træne. Du kan træne det gennem åndedrættet og få ”jordforbindelse”.

Var selv skeptisk 
Lisa Vorsig, som oprindeligt er uddannet socialpædagog og har en bachelor i ernæring og sundhed, begyndte at interssere sig for buddhismen tilbage i 1992, hvor hun drog til klosteret ”Plum Village” i Sydfrankrig og blev ordineret ind i ordenen i 1995. 
Hendes zenmester er Thich Nhat Hanh, der faktisk er ophavsmanden bag ’mindfulness’, som nu praktiseres verden over.
- Men jeg var meget skeptisk i starten. Min indstilling var, at jeg kom fra filosofien - ikke religionen. Og jeg brød mig ikke om øvelserne, siger nonnen, smiler Sister Sunyata.
- Sunyata betyder ’tomhed’. Tomhed skal her forstås som fraværet af et selvstændigt selv. Intet eksisterer bare for sig selv. Alt sameksisterer, forklarer buddhisten og forsøger at gøre det mindre langhåret. For mange hopper kæden af her. 
- At alt hænger sammen er ret simpelt, når du tænker over det, siger hun og tager et stykke papir. 
- Her har vi et stykke papir. Det er jo ikke bare opstået ud af ingenting. Det kommer fra et træ, der er del af jorden, insekterne, skyerne, vandet - og hårdt arbejde, siger hun.
- Alt er forbundet. Sådan er det ikke bare i buddhismen. Det er også en erkendelse, du finder inden for moderne naturvidenskab, påpeger Sister Sunyata. 

Det regner ned over os 
- Det regner ned over os. Både i bogstavelig forstand og i overført betydning, siger Lisa Vorsig. 
- Det er populært at tale om, hvordan man vil gøre noget for miljøet. Samtidig beslutter man sig så for at udvide lufthavnen. Hvordan hænger det sammen? klukler hun. 
- Vores handlinger har en konsekvens. Tag igen eksempelvis klimaet, som forandrer sig. I varme lande mangler der vand, og her hos os selv stiger vandstanden. Krige, flyrejser, fødevareindustrien og måden, man behandler dyr på. Alt har en konsekvens, påpeger Lisa Vorsig. 
Et ord som ”vækst” giver hun heller meget for, som det bruges i politisk og erhvervsmæssig sammenhæng. Her er vækst nemlig et udtryk for kvantitet, hvor mere vil have mere.  

Er også bare et menneske
- Men mener du, man kan redde verden ved at meditere og leve i cølibat?
- Slet ikke. Jeg er slet ikke frelst og er også bare et menneske, der kan falde i. Hvis alle levede i cølibat, var der ingen børn. Jeg har ikke selv stået bagerst i flyrejse-køen. Jeg bekymrer mig også, kan også spise for meget kage, og jeg har måttet sande, at TV og tørretumbler er nødvendigheder, så jeg ikke er sat helt af, siger Sister Sunyata. 
- Pointen er det bevidste liv. Det bevidste liv er et liv, hvor du observerer dine handlinger. Du forstår, at enhver handling har en konsekvens - og det kan være på både godt og ondt. Vi kan ikke stoppe dét, vi har gjort. Men vi kan være opmærksomme på vores fremtidige handlinger, påpeger buddhist-nonnen, der i øvrigt er lidt af en urte-nørd.  
-  Rød solhat er effektiv, hvis man kan mærke, at en omgang forkølelse er på vej, smiler Sister Sunyata.

Lisa Vorsig kan kontaktes på 25 77 14 44. På ’Nuet’ kan du også leje dig ind på et stort værelse på retreat i kortere og længere perioder.

Lisa Vorsig lever som buddhistisk nonne, og nu inviterer hun andre - troende såvel som ikke-troende - ud til hjem ”Nuet” for at hjælpe dem med at blive mere opmærksomme på deres egne tanker og handlinger i hverdagen. Foto: Brian Romberg

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar