Daniel Kulonka er godt lønnet i sit arbejde, og dermed en af de skatteborgere Vordingborg Kommune gerne vil have flere af. Han har dog brug for en ny benprotese for at kunne passe sit arbejde, men Vordingborg Kommune mener ikke hans behov er som bandagisterne vurderer og har derfor bevilget en billigere protese til ham. Nu frygter han, at han må sige farvel til arbejdslivet og sit aktive fritidsliv. Foto: Mille Holst

Benprotese kan koste Daniel arbejdet

Daniel Kulonka mistede som barn sit ene ben og har siden brugt benprotese. Det har ikke hindret ham i at leve som så mange andre med fuldtidssarbejde og et aktivt fritidsliv. Nu er den gamle protese imidlertid slidt ned, og det nye ben, Vordingborg Kommune har bevilget ham, vil betyde, at han må opgive både sit arbejde og sine fritidsaktiviteter.

Nyråd Som seks-årig fik Daniel Kulonka kræft i sit ene ben, og det viste sig hurtigt, at det ikke stod til at redde. Benet blev amputeret. Siden har han lært sig at gå med benprotese og han spiller idag fodbold på hobbyplan, fisker, går på jagt og arbejder fuld tid som produktionschef hos bandagistfirmaet Sahva i København. Livet som selvforsørgende skatteborger er dog i fare for at blive udskiftet med et stillesiddende liv på overførselsindkomst.
Sagen er nemlig, at benproteser bliver slidt og af og til skal udskiftes. Daniel Kulonka har derfor ansøgt Vordingborg Kommune om et nyt ben, som kan holde til hans aktive liv og som sikrer, at han kan varetage sit job. Vordingborg kommune har også bevilget ham et nyt ben, men et ringere, end det, han ifølge to bandagister har behov for, hvis han skal kunne fortsætte med at leve sit liv, som han gør det. Både Daniel selv og hans arbejdsgiver frygter nu, at han må opgive sit arbejde.
- To bandagistfirmaer siger, at det samme produkt er bedst egnet til mig. At sagsbehandleren så kan sige, at det ikke er rigtigt, det undrer mig, siger Daniel Kulonka.
Han har fået aktindsigt i sin egen sag i Vordingborg Kommune og siden givet Sydsjællands Tidende mulighed for at kigge på dokumenterne. 

Forsøger at være realistisk
På sit arbejde går Daniel Kulonka meget på trapper, da virksomheden ligger på flere etager. Desuden skal han kunne manøvrere undt i et produktionsmiljø og bære rundt på tunge gipsafstøbninger. 
Han har i de senere måneder lånt en benprotese med et Genium knæ af sin arbejdsgiver. Med dette ben kan han gå på trapper som vi andre og uden at skulle holde fast i et gelænder. Det giver ifølge bandagisterne den mindst mulige belastning af ryggen og hoften og mindsker derfor behovet for pauser og smertelindring.
- Med et dårligere knæ, så går det stærkt med at få skader i ryg og hofter, siger Daniel Kulonka og forklarer, at Gemini-knæet dæmper kroppens bevægelser stille og roligt.
- Jeg kan tydeligt mærke forskel på min ryg og hofte på at gå med den her og den anden, fortæller Daniel Kulonka, der i kraft af sit arbejde hos et bandagistfirma har haft mulighed for at prøve nogle forskellige modeller af. 
- Det, jeg har søgt om, er ikke det dyreste på markedet eller det mest hightech. Jeg har forsøgt at være realistisk, mener Daniel Kulonka og præciserer:
- Jeg ved godt, at man ikke kan tage fra øverste hylde altid, men når fagligt kompetente mennesker vurderer, at jeg skal have en bestemt benprotese, så er det det, jeg skal.
- Jeg har mit handicap og det har jeg lært at leve med, men når man støder på sådan noget her, så føler man sig som en andenrangsborger, siger han. 

Ingen individuelle hensyn
- Jeg har en forventning om, at der foretages en konkret og individuel vurdering (jævnfør Serviceloven §1 stk. 3), og ikke mindst at der foretages en faglig og professionel vurdering af min ansøgning og mit behov. Intet i kommunens behandling af min ansøgning synes at leve op til dette, skriver Daniel Kulonka i et brev til borgmester Mikael Smed (S).
- En individuel vurdering betyder vel, at den skal foretages ud fra min konkrete og individuelle situation og ikke i en sammenhæng med hvad  der vurderes i forhold til andre protesebrugere og deres behov.
Daniel Kulonka har tidligere boet på Frederiksberg og har dér ikke haft problemer med at få den protese, han har haft behov for.
- Før fik jeg bevilget en protese udfra det aktivitetsniveau, jeg havde. Det forringes nu. Det er en nedgradering, mener han. Da han boede i København havde han ikke sit nuværende arbejde, hvorfor han idag har behov for et lidt bedre ben, end det tidligere.
- I København gik der 14 dage fra jeg ansøgte, til jeg fik en protese. Her (I Vordingborg, red.) har jeg ansøgt i oktober og så er der den ene skøre undskyldning for, at min ansøgning ikke kan behandles, snestorm, sygdom og så videre, fortæller han og undrer sig over, at der er så stor forskel på kommunerne.
- Det er et godt ben, de har bevilget mig, ja, men bare ikke til en bruger som mig, siger Daniel Kulonka, og det er netop sagens kerne: At Daniel Kulonka bliver bevilget en benprotese udfra nogle økonomiske vurderinger og ikke udfra hans individuelle behov. 
- Hele min familie bor hernede; vi kommer oprindelig fra Vordingborg. Jeg ville gerne hjem til det, jeg kom fra. Men jeg føler jo ikke, jeg er velkommen her mere.

Prisen for et aktivt liv
Daniel Kulonka forstår godt, at kommunen kigger på økonomien, når der skal vælges mellem den ene protese fremfor den anden, men han kan ikke acceptere, at hans eget liv bliver forringet af den grund.
- Jeg tjener jo på en eller anden måde min protese hjem igen på et eller andet tidspunkt, siger han og henviser til at han er godt lønnet og betaler sin skat i Vordingborg Kommune.
- Jeg arbejder 60 timer om ugen, måske mere og jeg går rigtig, rigtig meget, og det kan jeg jo ikke blive ved med med en dårligere protese, siger Daniel og frygter fremover at skulle leve med smerter i hofte og ryg.
- Der er jo ikke noget, jeg hellere vil end at passe mig selv, arbejde...men hvis jeg ikke får lov til det...
Daniel Kulonka går i stå.
- Jeg er jo ikke til last for kommunen på andre måder. Jeg vil bare gerne have et ben, jeg kan bruge. Men når man ikke får de hjælpemidler, man har brug for, hvad er så konsekvenserne for mig - og for samfundet.
- En billigere protese, den er billigere nu og her, men det kan koste i service, og hvis jeg ikke kan arbejde, skal på hospitalet, til fysioterapeut og så videre.

Står nu uden ben 
Daniel Kulonka har klaget over kommunens afgørelse til Ankestyrelsen, og der kan sagen ligge i op til et år.
Om to måneder er det slut med at låne benprotesen hos Sahva, så Daniel Kulonka er afhængig af, at der findes en løsning inden.
- I værste fald må jeg finde en reserve i bunken af reservedele, siger han.

Fakta
• Det er det tyske firma Otto Boch, der producerer både C-leg og Genium knæet, der er en videreudvikling af C-leg.
• Daniel Kulonka er uddannet ortopædist og har arbejdet som sådan i otte år. I godt et år har han været produktionschef i Sahva.

 

Læs også borgmesterens kommentar i artiklen "Der er grænser for, hvad vi af fællesskabets kasse kan gøre for hinanden"

samt folketingspolitiker Kirsten Normann Andersens (SF) reaktion på sagen: "Tager sagen op i Folketinget" 

Daniel Kulonka er godt lønnet i sit arbejde, og dermed en af de skatteborgere Vordingborg Kommune gerne vil have flere af. Han har dog brug for en ny benprotese for at kunne passe sit arbejde, men Vordingborg Kommune mener ikke hans behov er som bandagisterne vurderer og har derfor bevilget en billigere protese til ham. Nu frygter han, at han må sige farvel til arbejdslivet og sit aktive fritidsliv. Foto: Mille Holst

Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Kommentarer

SELVFØLGELIG skal Daniel da have den protese, der gør at han kan passe sit arbejde og have et ordentligt liv. Det er helt urimeligt og dårligt af Vordingborg kommune

Det er da en usandsynlig ringe behandling af borgerne i kommunen. Man kan da sagtens forstå at det er svært at trække folk til kommunen

min søn har nøjagtig det samme problem i næstved kommune....hvis han får det rigtige ben er han lovet at han kan komme tilbage på hans job,men de har mere travlt med at tilbyde ham pension (han er 39 år) så nej tak...hellere det rigtige ben så han igen kan få et liv og komme på job igen...

Det er en helt urimelig lang og dårlig sagsbehandling. Giv Daniel sit ben,, så han kan fortsætte sit helt normale liv og tjene skattekroner til kommunen.

Jeg væmmes over denne form for "skabslobbyisme" som mange kommuner har på dagens program. At en kommunal ansat kan vurdere at Daniels behov ikke er som udtalt af 2 personer med erfaring inden for ortopædi, er mig en gåde. SISU uddannelsen har åbenbart ændret sig kraftigt så den åbenbart indbefatter doktorgrad udover oprindelig opbygning. Tag jer sammen og giv Daniel det tilskud han har behov for. Så han kan blive på arbejdsmarkedet og fortsætte med sin passion som så på længere sigt også er med til at lægge de midler i skattefars lommer så systemet kan fungere

Det kan da kun blive dyrere for kommunen ikke at finde midler til dette; men rent menneskeligt bør man da kunne finde en løsning på sådan en udfordring.

Det kan da kun blive dyrere for kommunen ikke at finde midler til dette; men rent menneskeligt bør man da kunne finde en løsning på sådan en udfordring.

Hmm jeg forstår det ikke helt? Nu når I skriver at Daniel er godt lønnet Og det er super fedt. Men så er det jeg ikke forstår problemet hvorfor er det lige at det er kommunen som skal betale for et nyt ben hvorfor det. Hvad gør at du ikke selv kan betale Nu når du er en god lønmodtager, Det kan vel ikke komme helt bag på Daniel At det skulle kunne holde et hel liv. Det er vel derfor Daniel er blevet selv forsynede? Fordi Daniel ikke ville være i det offentlige system. Kun når kommunen skal betale er det åbenbart helt fint, Er der ikke noget der hedder en opsparing mere? Der må da være mere stolthed og tilfredsstilles i at klare det selv.

Tilføj kommentar