Stensamlingen er med tiden vokset til et imponerende stenskab. Foto: Michael Thønnings

Benny og skabet med sten

Benny Andersen fra Nyråd har gennem det meste af sit liv samlet flinteredskaber og har efterhånden en imponerende samling.

Nyråd - Det her var den første. Jeg var vel en otte-ti år, da jeg fandt den på min morfars mark, fortæller Benny Andersen og viser et stykke tilhugget, hvid flint frem.
Det var begyndelsen til en imponerende samling, der i dag udgør stenskabet - en vitrine med Bennys fund gennem mere end 50 år af de årtusindgamle flintevåben og redskaber, som vore forfædre skabte.
For det er historien, der er interessant og Benny Andersen har - ud over flinteredskaber - en lige så stor bogsamling om historien bag.
- Jeg har da også vær med - som amatørarkæolog - når museet har lavet udgravninger, fortæller Benny Andersen, der må have en særlig evne til at spotte de fine genstande, når de ligger i mulden.
- Nah, man går jo og kigger. Det gør jeg altid. Det er som regel inde på marken, siger han og påpeger at en del er fundet på morfarens mark oppe nær Lerchenborg ved Kalundborg, mens andre er fundet helt lokalt.
- De her tre fandt jeg, da jeg gravede sandorm i Præstø Fjord, siger han og viser tre fine sorte flintafhugninger.
Det er dog kun de fineste og mest sjældne ting, der kommer i stenskabet.
- Almindelige afhug, lader jeg ligge - det er der måske andre, der kan få glæde af at finde, siger samleren, der har markeret hvert enkelt redskab med en kode, så man kan se hvornår og hvor det er fundet, som  det sig hør og bør med museumsgenstande.
Og hans kone? Ja, hun synes det er okay.
- Jeg siger altid til familie og venner, at hvis de tager ham med på museum, så tager de selv ansvaret - man får ham aldrig med ud igen, griner hun.

 

Læs også artiklen "Alt ændrer sig ikke med diabetes".

Stensamlingen er med tiden vokset til et imponerende stenskab. Foto: Michael Thønnings

Benny Andersens passion for flinteredskaber begyndte da han fandt denne som 10-årig. Foto: Michael Thønnings

Benny Andersen er en passioneret stensamler. Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar