Springvandet ved Kirkeskovspavillonen var oprindelig født med springende fisk omkring en Pan-figur i midten...
(Postkort fra 1940-1970; Fotograf Fr. Thunes Boghandel, udlånt af Lokalarkivet Vordingborg)

Avisen undersøger: Hvor stammer tudsen fra?

løbet af januar måned er det lykkedes Sydsjællands Tidende at hjælpe Kirsten Milling med at finde ud af, hvor en gammel tudse-skulptur, hun har arvet efter sin far, stammer fra. Den skulle angiveligt stamme fra et springvand i Kirkeskoven i Vordingborg, men det gamle springvand her havde tilsyneladende fisk og ikke tudser. Men så dukkede et gammelt fotografi op... 

Vordingborg I 1999 arvede Kirsten Milling en tudseskulptur efter sin far, der omkring 1960 var byrådsmedlem i Vordingborg og boede på Goldschmidtsvej 27. Her stod tudsen i haven ved siden af fuglebadet indtil faderens død.
Historien går ifølge Kirsten Milling på, at hendes far i sin tid fik forærende skulpturen af daværende stadsgartner Klintø, og flere andre byrådsmedlemmer skulle ligeledes have fået en tudse forærende. Men Kirsten Milling er i tvivl om, hvor tudsen egentlig stammer fra. Den har et hul i munden med en dysse af metal, hvilket indikerer, at den har været en del af et springvand. 
- Den skulle stamme fra fontænen, der dengang stod i Kirkeskoven på pladsen ved restauranten, fortæller hun.
Samtidig mener både hun og hendes tre ældre søskende helt bestemt, at tudsen stammer fra et springvand ved Kirkeskovspavillonen, og hun husker selv at have siddet på tudsen ved dette springvand i Kirkeskoven, mens hun var en helt lille pige. De billeder, hun har kunnet finde af dét springvand, viser dog ikke tudser, men fisk i kanten.
- Vi kan jo alle fire huske fejl. Dog, hvor skulle Frø så komme fra, spørger hun og præciserer, at tudsen altid er blevet kaldt ”Frø” i hendes familie.
- Da jeg var barn, troede jeg, det var en frø og den har altid båret navnet ”Frø”, forklarer hun.

Arkivet hjælper på vej
Sydsjællands Tidende tager kontakt til Berit Christensen på Lokalarkivet i Vordingborg, for at finde ud af, om arkivet ligger inde med informationer om et springvand i Vordingborg, der har haft tudser med vand springende fra munden. Det er småt med informationer her, men Berit Christensen kan faktisk bekræfte Kirsten Millings erindringer om tudserne i Kirkeskoven.
- Her i arkivet var der også folk, der kunne huske frøerne, og efter lidt eftersøgning er det faktisk lykkedes mig at finde dette foto, hvor man tydeligt ser dem! Billedet er i vores database dateret til cirka 1963. Springvandet er tydeligvis oprindelig født med de fine fisk/delfiner, men er siden blevet erstattet af frøerne, fortæller Berit Christensen, da hun sender os arkivets tilsyneladende eneste billede af tudserne i springvandet.

Revet ned i 1963
På billedet fra 1963, hvor tudserne er på, er springvandet tømt for vand, og det ser temmelig nedslidt ud. Kirsten Milling har privat et foto fra foråret 1964, hvor tudsen står i familiens have. Noget tyder således på at springvandet i Kirkeskoven er blevet nedlagt i løbet af 1963 og tudserne ved samme lejlighed er foræret til nogle af lokalpolitikerne. 
Sydsjællands Tidende vil meget gerne i kontakt med andre, der måtte have en af disse tudser stående. Kan du genkende tudsen, så skriv til redaktion@sydtid.dk.

En hædersplads
I dag står tudsen Frø i Kirstsen Millings stue i Birkerød, hvor hun som voksen er flyttet til.
Da vi sender hende lokalarkivets billede  af springvandet med tudser, udbryder hun:
- Jeg er meget lykkelig for det foto. Det skal have en hædersplads hos mig, og jeg har straks sendt det videre til mine søskende.

 

Den smukkeste have i skoven

Restauranten i Kirkeskoven var et sted, man valfartede til, og haveanlægget var en hyggelig oase i byen. Sådan husker Kirsten Milling det, og sådan ser det ud på de gamle fotografier.

Vordingborg - Hvor var det dog et smukt sted, siger Kirsten Milling om haveanlægget med springvandet ved Kirkeskovspavillonen i Vordingborg. Hun betragter postkortet fra Kirkeskovspavillonens udendørs anlæg med springvandet med springende fisk. 
Kirsten Milling voksede op på Goldschmidtsvej i Vordingborg og kom ofte i anlægget i Kirkeskoven.
- Om sommeren kom busserne kørende og folk drak kaffe på venstre side ned mod skoven.  Der lå rød- og hvidternede duge på bordene og folk sad med kaffe og kage eller måske med sodavand, erindrer hun og slutter:
- Jeg drømte altid om, at jeg engang som voksen, skulle sidde der, men så var det slut med haveserveringen, og stedet blev til et medborgerhus eller lignende. Øv.

Manden bag anlægget
Haveanlægget og springvandet i Kirkeskoven er muligvis lavet af arkitekten G. N. Brandt. Det mener i al fald Flemming Kruse, der i 1984 blev stadsgartner i Vordingborg efter Klintø, som havde bestrædet posten siden 1944. 
- Havearkitekten G. N. Brandt arbejdede for Vordingborg Kommune fra omkring 1919 til 1945. Jeg er ret sikker på, at springvandet og det omkringliggende anlæg er fra hans hånd, siger han til Sydsjællands Tidende og glæder sig særligt over beplantningen af roser rundt om springvandet, der har en lille Pan i midten.

 

 

 

 

AVISEN UNDERSØGER:
Hvad er det? Det var da underligt. 
Går du også og undrer dig over stort og småt, uden at få en forklaring?
Det gør Sydsjællands Tidende ny noget ved, med vores tema:
"Avisen Undersøger".
Her tager vi fat i de ting både vi og I læsere undrer jer over,
og går bagom historierne.
Det kan være alt - stort som småt - bare det er lokalt.
Hvis du undrer dig over noget, som du vil have avisen til at undersøge,
så skriv til redaktion@sydtid.dk

 

Springvandet ved Kirkeskovspavillonen var oprindelig født med springende fisk omkring en Pan-figur i midten...
(Postkort fra 1940-1970; Fotograf Fr. Thunes Boghandel, udlånt af Lokalarkivet Vordingborg)

...senere blev fiskene udskiftet med frøer.
(Foto fra cirka 1963, Lokalarkivet Vordingborg)

Kirsten Pugaard Milling med sin højtskattede frø, der blev tilovers, da springvandet ved Kirkeskovspavillonen blev revet ned sandsynligvis i 1963

Tilbage til forsiden

Kommentarer

Tak til Sydsjællandstidende for den gode og spændende initiativ. Især nu, hvor Vordingborg forandres og "skraldes" langsomt fra sin historiske identitet. Derfor er det af stor betydning at minde det der var, værne om det der er, for dem der kommer. Man måtte håbe at Vordingborg havde mod til at kunne genskabe mange af de tabte elementer af den lokale by historie.

Tilføj kommentar