Benny Andersen gik længe med en mistanke om, at han havde diabetes, men han havde svært ved at tage sig sammen til at gå til lægen. I dag lever han med sygdommen, der er kommet under kontrol, og egentlig synes han ikke, den har ændret hans liv noget videre. Foto: Michael Thønnings

Alt ændrer sig ikke med diabetes

Benny Andersen var længe om at komme til lægen, da de første symptomer på diabetes meldte sig. Idag lever han godt med sygdommen, som ikke behøver ændre ens liv voldsomt, siger han. 

Præstø/Nyråd Mandag den 9. september mellem klokken 18 og 20 kan du på Præstø Multicenter, Rosagervej 37, helt gratis få testet, om du lider af Diabestes type 2 eller KOL (det der tidligere kaldtes rygerlunger). Begge dele kan konstateres meget enkelt: Diabetes kræver blot et stik i fingeren, mens KOLtesten foretages ved at puste i et apparat. 
Begge sygdomme kan have alvorlige helbredsmæssige konsekvenser, hvis de ikke opdages i tide, men omvendt er det sygdomme, der ofte godt kan gøres noget ved, bare de opdages i tide.
Især mænd er berygtede for ikke at komme til læge i tide, når helbredet begynder at skrante. 
- Jeg fik ikke lige gjort noget ved det. Jeg kan altid gøre det imorgen, fortæller Benny Andersen fra Nyråd, at han selv gik og tænkte. Han er lige præcis en af de mænd, der ikke kom af sted til lægen, da de første symptomer på diabetes begyndte at melde sig. 
- Jeg havde ikke de store gener i dagligdagen, jo, jeg var lidt mere tørstig, fortæller han, og fik for en håndfuld år siden endelig taget sig sammen til at kigge forbi en af Vordingborg Kommunes sundhedsdage på byens sygehus. Her blev det konstateret, at han havde diabetes.
- I starten kunne jeg ikke finde ud af det, indrømmer Benny Andersen, hvis blodsukker blev ved med at stige og falde ude af kontrol. Han vidste, at han skulle holde sig fra kager og lyst brød, men det var først, da han havde været på kursus på Brænderigården og dér lært, hvordan han skulle omlægge sin kost, at der kom styr på sygdommen.
- Det er ikke voldsomt meget, jeg har skullet ændre, fortæller han og fortsætter:
- Der er ikke noget, der er forbudt, man skal bare tænke sig om.
Således har et mindre indtag af kager, sukker og hvidt brød og i det hele taget mindre portioner af den mad, der bliver serveret, været det, der gav ham kontrollen over sin sygdom. Han slipper ikke for resten af livet at skulle til hyppige kontroller hos egen læge samt øjen- og fodspecialister, for som Benny Andersen fortæller, sker der noget med nerverne i hænder og fødder, når man får diabetes. Hvert kvartal afleverer han desuden en blodprøve hos sin egen læge, der kontrollerer, at alt er, som det skal være.
- Den afslører alt, siger Benny Andersen om blodprøven.
I dag er han glad for, at han fik taget sig sammen til at få foretaget et sundhedstjek.
- Man skulle nok have gået til læge i tide. Man tror, det går over, men det gør det her ikke, siger han og fortsætter:
- I mange tilfælde ændrer diabetes ikke ens liv, når bare man får styr på det, siger han.Og så skal man naturligvis sørge for at holde sig på ret kurs derefter.
- Hvis man ikke passer det, sker der noget, siger han og fortæller at det eksempelvis kan gå ud over ens nyrer eller syn. 

 

Læs også historien om Benny Andersens stensamling.

Benny Andersen gik længe med en mistanke om, at han havde diabetes, men han havde svært ved at tage sig sammen til at gå til lægen. I dag lever han med sygdommen, der er kommet under kontrol, og egentlig synes han ikke, den har ændret hans liv noget videre. Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar