Vordingborg Børneteaterforening kan i år fejre 40 års jubilæum. Preben Larsen (th.) og Birthe Helth har været med helt fra starten, mens Jonas Theis Petersen (tv.) har været formand i det seneste år. Foto: Mille Holst

40 år med teater for børn

Med fokus på den gode oplevelser har en gruppe frivillige sikret børneteater for Vordingborgs mindste borgere gennem 40 år.
 

Vordingborg En lille gruppe frivillige har siden FNs børneår 1979 sikret, at Vordingborg har haft sin egen børneteaterforening. Blandt grundlæggerne er Birthe Helth og Preben Larsen, som fortsat er aktive i bestyrelsen, og de kan i år glæde sig over at foreningen fylder 40 år og stadig er i fuld vigør med seks årlige velbesøgte forestillinger.

Omskiftelig tilværelse
Gennem årene har foreningen holdt til i Iselingeskolens kælder, så festsalen; den har også været på Kirketorvets skole, Stars og i medborgerhuset samt når der var helt små forestillinger i galleriet på det gamle bibliotek i Algade. I dag holder Vordingborg Børneteaterforening til i Kulturarkaden, og foreningen har bibeholdt sin nære tilknytning til biblioteket. Det ses også i bestyrelsen, hvor formanden det seneste år har været bibliotekar Jonas Theis Petersen, der er teamleder for stedets børn og ungeaktiviteter.
Årene har bragt mange mindeværdige stunder ikke bare til områdets børn, men også til de frivillige bag foreningen, og blandt de knap så morsomme oplevelser mindes Birthe Helth, når festsalen i Iselingeskolen skulle mørklægges med sorte plastiksække eller vinterdage på Kirketorvet, hvor børnene stod i lang kø udendørs og kun kunne lukkes ind få ad gangen for at få støvler og overtøj af. 
- Der var nogle år, hvor det var trægt, fortæller Birthe Helth og mindes, at bestyrelsen gik i Algade og delte gratis teaterbilletter ud. Det er heldigvis fortid. I dag er foreningen godt besøgt, fortæller hun og Preben Larsen forklarer, at det blandt andet skyldes, at der efterhånden er langt mellem fiaskoerne.
- Men i starten var der nogle smuttere, siger han og Birthe udbryder:
- Aij, jeg kan huske en H.C. Andersen forestilling (du må ikke skrive hvem der lavede den)...Sikke noget lort, siger hun, og Preben nævner en anden uheldig forestilling, hvis scenografi blot bestod af nogle få papkasser.
- Børneteater er nu blevet mere professionelt, siger Preben Larsen og fortæller, at bestyrelsen hvert år besøger landets børneteaterfestivaler, for at udvælge de forestillinger, der skal på næste sæsons program. 

Ro og fælles oplevelser
Der er i dag fokus på den oplevelse barnet får i teatret - både fra teatrenes og teaterforeningens side.
- Der skal være ro om oplevelsen, ellers kan de lige så godt lave noget på Ipad’en, siger Birthe Helth og Jonas Petersen supplerer:
- Grundlæggende er det at finde ro en god ting. Her er der ikke noget, der forstyrrer, siger han og henviser til at der hverken er telefoner eller Ipads, der bimler og bamler og tiltrækker sig opmærksomhed.
- Det med at følge en handling, der varer mere end et minut; det er faktisk svært i dag, fortsætter han.
Heldigvis er der et trofast publikum til børneteaterforeningens arrangementer, som er enige i denne holdning.
- De børn, der kommer her, kommer her, fordi forældre eller bedsteforældre synes, de skal det, siger Preben Larsen og Birthe Helth forklarer:
- Sådan som børneteaterforestillinger har udviklet sig, så er der altid noget for både børn og voksne, siger hun og dermed får generationerne en god oplevelse sammen.

Jubilæumsplaner i foråret
Vordingborg Børneteaterforening havde sæsonens første forestilling i lørdags, og den næste, som er med Teatret Lampe,  spiller i salen på Vordingborg Bibliotek 5. oktober og er for de 3-8-årige. Sæsonprogrammet fås på biblioteket.
I anledning af 40 års jubilæet håber bestyrelsen i børneteaterforeningen, at få tilskud fra Vordingborg Kommune til til næste forår at vise teaterforestillinger på Vordingborg Teater for de lidt større børn i udskolingerne. Efter planen skal her spille en forestilling om formiddagen og en om eftermiddagen, som skolerne kan booke sig ind på.
- Ønsket er at nå ud til alle, så også dem, der ikke er de sædvanlige teatergængere bliver suget med, slutter Jonas Theis Petersen.

Vordingborg Børneteaterforening kan i år fejre 40 års jubilæum. Preben Larsen (th.) og Birthe Helth har været med helt fra starten, mens Jonas Theis Petersen (tv.) har været formand i det seneste år. Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar