Læge Henrik Mørkeberg skal på pension og lukker 30. april sin praksis på Slotstorvet i Vordingborg. Klinikken er gået i arv fra både far og farfar og har eksisteret siden 1918. Foto: Mille Holst

100 år med læge på Slotstorvet slutter

Læge Henrik Mørkeberg lukker med udgangen af april måned sin klinik på Slotstorvet i Vordingborg. Dermed slutter også familien Mørkebergs historie som praktiserende læger i byen gennem 100 år. 

Vordingborg I 1918 - nærmere bestemt den 1. april - åbnede Henrik Mørkebergs farfar lægeklinik på Slotstorvet i Vordingborg. Med udgangen af april måned 2018 - 100 år senere - lukker barnebarnet Henrik Mørkeberg klinikken efter at tre generationer i familien har haft deres lægepraksis dér.
Det er ikke lykkedes Henrik Mørkeberg at sælge sin lægepraksis til en ny læge i forbindelse med at han selv går på pension. Patienter hos Henrik Mørkeberg bliver derfor automatisk overført til regionslægehuset på Oringe.

Fra alt for mange til for få
Henrik Mørkeberg er ud af en familie af læger - både på fædrene og mødrene side. Derfor synes det måske nok naturligt, at også han valgte at blive praktiserende læge.
Imidlertid var Henrik Mørkeberg som 16-årig så træt af at gå i skole, at han valgte at uddanne sig til elektriker. Efter at have fået sit svendebrev tog han ud at sejle et par år, og først derefter var han klar til at tage en studentereksamen og efterfølgende at læse de syv år, det tog, at blive læge.
I 1979 blev han færdiguddannet og efter nogle forskellige ansættelser på Sydsjælland, Lolland og Falster, bliver han i 1982 ansat som reservelæge i sin fars klinik på Slotstorvet.
- Dengang var der alt for mange læger. Vi kunne ikke få job, fortæller Henrik Mørkeberg, der kan huske at nyuddannede læger i stort antal rejste til Sverige for at få arbejde.
I dag er situationen den omvendte. Der mangler i den grad læger, og derfor har det for Mørkeberg også vist sig umuligt at sælge sit ydernummer og sin praksis på Slotstorvet. Men lægemanglen ses ikke kun i landets yderområder, mener han.
- Det er ikke kun i yderområderne, at de mangler læger idag. Det gør de også i København, fortæller Henrik Mørkeberg og henviser til at flere hospitaler i hovedstadsområdet har svært ved at rekruttere læger nok.

Familie og kollegaer
Fra 1982 til 1989 dannede far og søn Mørkeberg makkerpar i praksisen på Slotstorvet 4 i Vordingborg. Så går Henriks far på pension og Henrik Mørkeberg har derefter delt praksis med en række andre praktiserende læger, hvoraf flere stadig arbejder i byen. Siden 2012 har Henrik Mørkeberg haft praksis alene, men altid haft reservelæger ansat i perioder.

Fordele og ulemper
For Henrik Mørkeberg har arbejdet som læge været mere end bare et arbejde.
- Det er et privilegium at have med mennesker at gøre, siger han og fortsætter:
- Jeg er glad for at være sammen med andre mennesker, og jeg vil savne at have min daglige gang med de mennesker, jeg har.
Én ting kommer han dog ikke til at savne, når han 30. april går på pension:
- Den overvågning, der er, hænger mig over hovedet som en sort sky, siger han og håber, at samfundet vil bevæge sig væk fra den tendens igen. Han så nemlig gerne, at der igen blev mere tid til mennesket foran en og ikke bare til patienten.
- I dag lærer lægerne meget på tjek, tjek, tjek, men ikke den menneskelige kontakt og der er ikke tid til en kop kaffe, siger han og husker dengang  det var kutyme at lægen tog på hjemmebesøg. Han husker dog også at både hans far og farfar kunne blive ringet op om natten, fordi en patient gik i fødsel og så måtte de afsted på arbejde, og blandt de mere barske oplevelser fra fortiden var blandt andet, at man fjernede polypper uden bedøvelse. Patienten åbnede ganske enkelt bare munden og så blev de skrabet ud, så det stod ud af munden med blod.
- Det var barskt, bemærker han.
- Nu har vi så mange ting at gøre godt med i stedet, men det går meget stærkt, siger han og henviser til antibiotika og alskens medicin som ikke fandtes i farfarens tid.

Glæder sig til fritiden
Om nogle få dage lukker Mørkeberg døren for sidste gang til sin praksis, men han kommer ikke til at sidde ørkesløs hen.  
- Jeg spiller meget tennis, det skal jeg; og ordne haven, passe hunden, restaurere huset, og så spiller jeg bridge med min kone, siger Mørkeberg om sine nærmeste fremtidsplaner.
- Jeg vil også til at deltage i Folkeuniversitetet og høre noget kultur. Føler jeg mig helt ensom, så kan jeg jo altid  søge et job, men det kommer nok ikke til at ske. Når man først kommer ud af det, så mister man hurtigt følingen med sit fag, slutter han. 

Bygningens fremtid uvis
I og med at Henrik Mørkeberg ikke har kunnet sælge sin lægepraksis på Slotstorvet 4 i Vordingborg, står han også fremover som ejer af bygningen. Hvad der skal ske med den på sigt, har han dog ikke besluttet. Foreløbig kan lejerne blive boende og den psykologiske praksis på adressen fortsætter ligeledes.
 

Fakta
• Læge Henrik Mørkeberg lukker sin praksis med udgangen af april måned. Patienter overgår til Falck Lægehus på Oringe., Færgegaardsvej 15 K.
• Til juni lukker også Allan Nørgaard sin lægepraksis og hans patienter overgår ligeledes til lægehuset på Oringe.
• Flere andre læger i området er tæt på pensionsalderen  og kan derfor forventes at lukke indenfor en kort årrække. Det gælder eksempelvis Jørgen Dejgaard, Lene Høst og Henrik von Freiesleben.

Læge Henrik Mørkeberg skal på pension og lukker 30. april sin praksis på Slotstorvet i Vordingborg. Klinikken er gået i arv fra både far og farfar og har eksisteret siden 1918. Foto: Mille Holst

Med udgangen af april måned kan man ikke længere komme til lægen på Slotstorvet 4 i Vordingborg. En 100 år gammel æra er slut. Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar