- Økonomien pt. - den er god

Op mod 100 mennesker var med på ideen om at diskutere kommunens kommende budget på borgermødet i torsdags, og det gik ikke stille af.

 

 

- Det er første gang vi gør det her. Det er en ny, men god ting, synes jeg, sagde borgmester Michael Seiding Larsen (V), da de op mod 100 mennesker havde indfundet sig i rådhusets kantine, der var pænt fyldt, med folk på de forreste rækker og politikere og embedsfolk, på de bagerste.

Der var lagt op til at diskutere det kommende budget, som folk i følge planen selv skulle kunne få indflydelse på.

- Og i ære og respekt for mødet her, er det ikke lagt endnu, sagde borgmesteren, der havde holdt et par møder, men gjorde klart, at det bare skulle være klar inden den 15. oktober.

Så langt så godt, og efter introduktionen kunne han præsentere økonomien overordnet set.

- Økonomien pt. - den er god. Vi har et råderum på 46 millioner, sagde han og forklarede, at man blandt andet har fået 28 millioner fordi Vordingborg er en ”særligt trængt” kommune. Sidste år fik man kun otte millioner på den konto, og han  kunne samtidig berrette om mulighed for at lave anlæg for 15 millioner, ”hvis man holder sig på dydens smalle sti”, som han påpegede, og vælger ikke at overskride den fastsatte ramme.

Her forklarede han også, at selvom kassebeholdningen ved årets udgang forventes at ligge på 151 millioner, så har Vordingborg den niende dårligste kassebeholdning i hele landet, hvad han håbede at få ændret på med anderledes udligningsordninger i forhold til hovedstadskommunernes fyldige pengekasser.

 

Skolen

Det var dog ude i minder gruppe - opdelt per udvalg om med både politikere og embedsmænd - at borgerne kunne  få lov at diskutere. Og det blev der - især i hjørnet af kantinen, hvor skolen var det store debatemne.

Forinden var det dog gjort klart, at netop skole, ældre og cykelstier,  var områder, hvor  der generelt er politisk enighed om, at bevilge flere penge.

- Men der er tilført flere penge, sagde skoleudvalgsformand Kirsten Overgaard (V), der havde indledt en diskussion med en ung mand, der spurgte om lockouten var skyld i det store fald i forbrugte midler på skoleområdet i 2013.

En lærer fra specialområdet spurgte så til, at der ”mangler 6000 kroner per elev”.

- Det gør ondt, mente hun, mens Kirsten Overgaard, påpegede at ”alle i udvalget kæmpede for flere penge”, ligesom der var snak om at man konkret ville tilføre tre millioner til skoleområdet.

- Men tre millioner er jo intet, mente læreren.

- Men så skulle man bruge 50 millioner og vi har ikke de penge, lød det fra udvalgsformanden, inden en debat om specialundervisningen gik i gang, hvor nogen mente at kommunen ikke lever op til kravene,

- Den tager vi bagefter, mente Kirsten Overgaard, der fortalte om at der var tilført konsulenter som skulle forberede lærerne til at blive bedre på specialområdet, noget som en lærer på Møn skole, ikke mente fungerede, og påpegede at han hellere ville sparre med sin kollegaer end høre fra en konsulent. Og udvalgsformanden stod lidt alene.

- Jeg er ked af, at i siger det er slået fejl, det er ikke det... Vi ved det fungerer i 80 procent af tilfældene, forsøgte hun.

- Det er en bunden opgave regeringen har bedt os implementere, sagde hun og påpegede at de jo fik at vide at det går godt, hvor Helle Mandrup Tønnesen (løsgænger), dog brød ind og påpegede at de havde hørt om nogle  af de nævnte ting, siden starten.

Og sådan fortsatte diskussionen,  hvor Gåsetårnskolens skolebestyrelsesformand blev inddraget, der blev talt om hvorvidt penge skal følge barnet, om pølsefabrikker og om hvor svært det er at få fat i skolens ledelse. Og den nye kulturdirektør tog referat og skrev  og skrev.

Og sådan kunne man vandre mellem rum og temaer og komme med sine tanker, og siden er det meningen at idéerne skal samles, inden politikerne vedtager kommunens kommende budgetter.

 

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar